Zo houd je makkelijk je deskundigheid bij van voorbehouden en risicovolle handelingen

  • 24 februari 2020
  • Nieuwsbericht
  • Kwaliteitsregister
Verpleegkundige achter computer

Om voorbehouden en risicovolle handelingen te mogen uitvoeren moet je bevoegd én bekwaam zijn. Heb jij moeite met het overzicht houden over alle scholingen en activiteiten die je op dit gebied hebt gevolgd en uitgevoerd? Dan is er goed nieuws. Vanaf vandaag kun je als gebruiker van het Kwaliteitsregister V&V je Overige Deskundigheidsbevorderende Activiteiten (ODA) koppelen aan bepaalde voorbehouden en risicovolle handelingen.

In juni 2019 verscheen het rapport van het ledenonderzoek ‘Kwaliteit Voorop’. Het doel van dit onderzoek: uitzoeken hoe het zit met de tevredenheid over het Kwaliteitsregister V&V. Uit dit rapport blijkt dat 91 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden het handig zou vinden om een overzicht te hebben van alle scholingen die zijn gevolgd op het gebied van voorbehouden en risicovolle handelingen. Vooral verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam in de verstandelijk gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en in de wijk geven aan hier behoefte aan te hebben.

Koppel je ODA

V&VN werkt hard aan een manier om deze wens in te willigen. De eerste stap is het mogelijk maken om geaccrediteerde scholingen en ODA te koppelen aan voorbehouden en risicovolle handelingen. We vragen scholingsaanbieders om hun (geaccrediteerde) scholing te kenmerken als deze gaat over voorbehouden en/of risicovolle handelingen. Let op: deze koppeling is naar verwachting per april voor iedereen zichtbaar. Ook jij kunt nu alvast ODA koppelen. Dit is heel eenvoudig. 

Wat je doet:
  • Open het Kwaliteitsregister op desktop
  • Voer een nieuwe activiteit (ODA) in of open een bestaande en bewerk deze
  • Selecteer bij ‘Voorbehouden handelingen’ of ‘Risicovolle handelingen’ de juiste handeling
  • Sla je keuze op

Overzicht

De komende tijd werken we aan de volgende stap: het mogelijk maken om per risicovolle of voorbehouden handeling een overzicht van je scholingen en activiteiten te zien. Naar verwachting wordt deze functionaliteit in april toegevoegd. Om dit mogelijk te maken, moeten de rubrieken eerst voldoende gegevens bevatten. Extra belangrijk dus om nu alvast je ODA te koppelen!

App

Je leeractiviteiten voorzien van voorbehouden en risicovolle handelingen kan nu alleen nog als je het Kwaliteitsregister V&V opent op desktop. Dit voorjaar wordt het mogelijk om dit ook via de app te regelen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd