Als je staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister V&V vraag je na vijf jaar herregistratie aan, ook voor jouw deskundigheidsgebied(en).

Jezelf inschrijven in het Kwaliteitsregister

Inschrijven, herregistreren en je inschrijving wijzigen in het Kwaliteitsregister kun je eenvoudig zelf regelen. Als je ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister mag je je kosteloos inschrijven voor één of meerdere deskundigheidsgebieden. Ook kun je iemand anders inzage geven in je portfolio.

Inschrijven in het Kwaliteitsregister als lid van V&VN

Ben je al lid van V&VN? Dan kun je gratis gebruikmaken van het Kwaliteitsregister en je zonder kosten inschrijven voor één of meerdere deskundigheidsgebieden. Meld je wel eerst hieronder aan:

Schrijf je in

Inschrijven in het Kwaliteitsregister via je werkgever

Veel zorgorganisaties betalen de inschrijving van hun medewerkers in het Kwaliteitsregister. Neem contact op met je werkgever en check of er een collectieve overeenkomst is afgesloten met V&VN. Zo ja, ontvang je een e-mail met
een aanmeldlink voor het Kwaliteitsregister.

Inschrijven in het Kwaliteitsregister zonder lidmaatschap van V&VN

Je kunt je ook inschrijven in het Kwaliteitsregister zonder lidmaatschap van V&VN. Je betaalt dan € 67,- per jaar (€ 55,37 + € 11,63 btw). 

Schrijf je in

Toelatingseisen voor inschrijving in het Kwaliteitsregister

Als verpleegkundige gebruikmaken van het Kwaliteitsregister kan alleen met een BIG-registratie. Ben je verzorgende? Dan moet je laten zien dat je in het bezit bent van een landelijk erkend MBO-3 diploma (of een gelijkwaardig diploma). Bij je inschrijving moet je een BIG-nummer opgeven of een kopie van je diploma uploaden.

De diploma’s van verzorgenden die toegang geven tot het Kwaliteitsregister vind je op deze lijst (pdf).

Wat gebeurt er na je inschrijving in het Kwaliteitsregister

Je inschrijving in het Kwaliteitsregister is voltooid en nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Na een check, of je voldoet aan de toelatingseisen, kun je binnen enkele dagen gebruikmaken van het Kwaliteitsregister en je direct (of later) inschrijven voor één of meerdere deskundigheidsgebieden.

Inschrijven in een deskundigheidsgebied

Je staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister en wil je ook inschrijven in een deskundigheidsgebied. Log dan in op je portfolio en klik onder ‘Mijn register’ op ‘Nieuw register’. Vervolgens vul je alle gegevens in en vink je onderaan het formulier jouw deskundigheidsgebied aan. Upload daarna een kopie van het benodigde diploma of certificaat. Je inschrijving is de volgende dag actief in je portfolio. Bekijk hier de eisen voor registratie in een deskundigheidsgebied (pdf). Deskundigheidsgebieden met een sterretje (*) in de tabel in de pdf staan ook open voor verzorgenden. Gelden er voor verzorgenden aanvullende toelatingseisen (**) dan staan die vermeld in de tabel onderaan de pagina.

Herregistratie in het Kwaliteitsregister aanvragen

Sta je al een tijd ingeschreven in het Kwaliteitsregister? Houd er dan rekening mee dat je elke vijf jaar een herregistratie aanvraagt, ook voor je deskundigheidsgebied(en). Deze herregistratie staat los van je herregistratie in het BIG-register, maar heeft wel hetzelfde doel: aantonen dat je officieel voldoet aan de eisen die gesteld zijn in de Beroepsnorm deskundigheidsbevordering. Herregistratie kun je alleen aanvragen als je bent ingelogd in het Kwaliteitsregister. Vanaf twaalf weken voor het aflopen van je herregistratie zie je een knop bovenin je portfolio.

Eisen voor herregistratie in het Kwaliteitsregister

Voor alle geaccrediteerde scholingen en overige deskundigheidsbevorderende activiteiten (ODA) die je opgeeft, krijg je punten. Om in aanmerking te komen voor herregistratie in het Kwaliteitsregister heb je als verpleegkundige minimaal tachtig punten en als verzorgende minimaal zestig punten nodig. Het puntenaantal dat je hebt opgebouwd, vind je terug in je portfolio. We gaan ervan uit dat je in de afgelopen vijf jaar 2.080 uur (dat zijn 1850 netto uren, dat wil zeggen acht uur per week) hebt gewerkt als verpleegkundige of verzorgende. Deze voorwaarde staat gelijk aan de herregistratie voor het BIG-register.

Herregistratie aanvragen in het Kwaliteitsregister

Bekijk deze instructievideo

Of volg deze stappen:

 1. Log in op je portfolio in het Kwaliteitsregister
 2. Check of alle informatie die je hebt ingevoerd up-to-date is
 3. Je ziet links bovenin de knop ‘Herregistratie aanvragen’
 4. Klik op deze knop en klik daarna op ‘Volgende’
 5. Zie je nu ‘Herregistratie voor beperkte duur’ verschijnen? Lees dan hieronder verder onder het kopje ‘Herregistratie voor beperkte duur aanvragen’ (anchor link)
 6. Vink ‘Ik onderschrijf het reglement’ aan
 7. Klik op ‘Volgende’
 8. Je ziet nu een overzicht van je aanvraag
 9. Klik op ‘Verstuur’
 10. Je aanvraag is verzonden!
 11. Na het versturen van je aanvraag ontvang je een mail

Herregistreren voor een deskundigheidsgebied

Voor elk deskundigheidsgebied moet je na vijf jaar apart herregistratie aanvragen en veertig geaccrediteerde punten halen. De herregistratieperiode van je deskundigheidsgebied(en) hoeft niet gelijk te lopen aan je herregistratie in het Kwaliteitsregister.

Herregistratie beperkte duur aanvragen

Heb je niet voldoende aan scholing of andere leeractiviteiten gedaan en voldoe je niet aan de eisen voor herregistratie? Vraag dan eenmalig een ‘herregistratie beperkte duur’ van één of tweeënhalf jaar aan. Je registratieperiode verschuift dan met één of tweeënhalf jaar. De punten die je in het eerste jaar of in de eerste tweeënhalf jaar van de oorspronkelijke periode hebt behaald, vervallen dan.

Herregistratie deskundigheidsgebied(en)

Sta je geregistreerd in één of meer deskundigheidsgebieden? Voor elk gebied moet je na vijf jaar apart herregistratie aanvragen en veertig punten halen die voor dat deskundigheidsgebied zijn geaccrediteerd. Deze punten tellen overigens ook mee voor je registratie als verpleegkundige of verzorgende. Welke geaccrediteerde scholingen je voor jouw deskundigheidsgebied kunt volgen, vind je in de scholingsagenda. De registratieperiode van je deskundigheidsgebied(en) hoeft niet gelijk te lopen aan je registratieperiode in het Kwaliteitsregister.

Registratie wijzigen van verzorgende naar verpleegkundige

Sta je als verzorgende ingeschreven in het Kwaliteitsregister, maar heb je de opleiding tot verpleegkundige (hbo-v of mbo-v) afgerond en sta je inmiddels geregistreerd in het BIG-register? Vergeet dan niet je registratie in het Kwaliteitsregister te wijzigen. Voor verpleegkundigen gelden namelijk andere normen dan voor verzorgenden. De wijziging regelt V&VN voor je. Dit moet je doen: stuur een mailtje naar registers@venvn.nl en vermeld hierin je BIG-nummer. Houd er wel rekening mee dat je ‘oude’ portfolio na de wijziging niet meer zichtbaar is, dus maak op tijd een screenshot of print je oude portfolio.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.