Binnen V&VN is de community professionele zeggenschap opgericht. Hier komen het VAR-platform, CNIO's en verpleegkundig leiders samen om kennis te delen en voorbeelden en ervaringen uit te wisselen. 

Ook staat professionele zeggenschap op de strategische agenda van V&VN, om er de komende jaren mee aan de slag te gaan.

Wat kun je zelf doen?

Als zorgprofessional ben jij de expert in jouw vakgebied. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat cliënten en patiënten de best mogelijke kwaliteit van zorg krijgen. Vertrouw op deze kennis en ervaring! Signaleer je dat ergens een kwaliteitsverbetering mogelijk is? Of heb je het gevoel dat beleid gemaakt wordt over, maar niet met jou? Ga erover in gesprek, laat weten wat jouw visie is en hoe jij denkt bij te kunnen dragen.

- Heb geduld
Hoewel zeggenschap vanzelfsprekend zou moeten zijn, is dit nog lang niet altijd het geval. Net als bij elke cultuurverandering vraagt het versterken van professionele zeggenschap tijd, inzet en geduld. Laat je niet uit het veld slaan wanneer je idee niet aankomt of als je niet mee mag praten. Vraag in zo’n geval naar de reden en zoek een manier om er wél mee aan de slag te kunnen gaan.

- Benader de VAR
Is er in jouw organisatie een verpleegkundige adviesraad (VAR), verpleegkundige en verzorgende Adviesraad (VVAR) of een multidisciplinaire professionele adviesraad (PAR)? Neem dan eens contact op en vraag waar die raad mee bezig is of sluit je aan. Een adviesraad geeft op beroepsinhoudelijke basis advies aan de directie of raad van bestuur van een organisatie om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en te verbeteren en is erg gebaat bij inbreng van collega’s.

- Blijf op de hoogte
Zorg dat je weet wat er speelt. Schrijf je bijvoorbeeld in voor relevante nieuwsbrieven (o.a. Nursing, Skipr, TVV en V&VN) en volg andere zorgprofessionals, organisaties en bestuurders op platforms als Twitter en LinkedIn. Ga in gesprek of spreek je uit over de actuele onderwerpen in je vak.

Tip: de LinkedIn-groepen V&VN Professionele Zeggenschap en V&VN VAR. Ook is het zinvol om de (strategische) plannen van jouw organisatie in de gaten te houden. Dat helpt je begrijpen waarom beslissingen worden genomen. Wil je meer? Denk dan aan een functie als bestuurslid van een afdeling binnen V&VN. Zo weet je wat er speelt én krijg je de mogelijkheid om mee te praten.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)