‘We mogen weer doen waar we goed in zijn’: De versie van het Generiek kompas voor zorgprofessionals
- 16 juli 2025
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen

“Oude patronen werken lang niet altijd meer,” zegt Elly Beunk, verzorgende IG bij Sensire en Ambassadeur Verzorgenden. “Door maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vergrijzing bij zowel de cliënt als de professional, is een andere werkwijze nodig om de zorg overeind te houden. De zorg voor de cliënt moet centraal staan en niet de manier waarop we die zorg gaan verlenen. We hebben daarbij iedereen in de maatschappij nodig, niet alleen zorgprofessionals.” Beunk heeft meegewerkt aan een verkorte versie van het Generiek kompas: de versie voor professionals in de zorg.
Aanvullend op het originele Generiek kompas – dat 26 pagina’s telt – is er nu dus een praktische versie voor in de dagelijkse zorgpraktijk. Hierin staat beschreven wat van belang is voor de zorgprofessional in de praktijk. Daarnaast staan er handige tips in en links naar hulpmiddelen.
Wat is het Generiek kompas ook alweer?
Het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’, dat in juni 2024 is gepubliceerd, vervangt de afspraken (kwaliteitskaders) voor de wijkverpleging en verpleeghuiszorg. In dit document wordt beschreven hoe de cliënt centraal komt te staan. “Het begint bij je cliënt kennen,” vertelt Jeffrey Bogema, verpleegkundig specialist bij De Hoven. “Daarna volgt de rest. De lijstjes zijn niet meer het vertrekpunt. Het kompas biedt ons ruimte om echt het gesprek aan te gaan over kwaliteit van leven.” Het uitgangspunt bij het Generiek kompas is dat je de zorg afstemt op de unieke situatie van de zorgvrager, door goed samen te werken met familie en vrienden van de zorgvrager en collega’s. En door jezelf als zorgprofessional te blijven ontwikkelen.
“In deze tijd van tekorten is het juist belangrijk om maatwerk te bieden,” gaat Bogema verder. “Maatwerk biedt ook ruimte om minder te doen of het aan anderen over te laten. Bijvoorbeeld een dochter die haar moeder graag blijft douchen bij opname in het verpleeghuis. Met het Generiek kompas als leidraad mogen we weer doen waar we goed in zijn: de cliënt op één zetten en kijken wat voor hen belangrijk is.”
Olga van der Poel, wijkverpleegkundige bij HWW Zorg en voorzitter van V&VN Wijk, beaamt dit: “In het Generiek kompas wordt richting gegeven aan hoe de zorg de komende jaren moet verschuiven. Van zorgen voor naar zorgen dat. Het is van belang dat we de juiste zorg leveren aan de vele zorgvragers die er gaan komen en dat we kritisch omgaan met de inzet van schaars personeel. Zodat die mensen die het echt nodig hebben zorg kunnen blijven krijgen.”

Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
