V&VN pleit voor sociale benadering dementie
- 15 juli 2025
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen

Dementie raakt niet alleen degene die het treft, maar ook de mensen om hen heen. Het leven met dementie is ook meer dan een medische diagnose. Het gaat erom dat je wordt gezien voor wie je bent en wat je nog wél kunt.
Alzheimer Nederland, V&VN en Tao of Care bundelen sinds anderhalf jaar hun krachten in het uitdragen van, zoals zij het noemen, de sociale benadering. Dit doen ze onder meer door zorgprofessionals een speciale scholing te bieden.
Gerben Jansen, voorzitter van de V&VN-afdeling Casemanagers Dementie: “We roepen zorgaanbieders en verpleeghuizen nu op om zorg- en welzijnsprofessionals de ruimte en tijd te geven om het netwerk van mensen met dementie te versterken. Want mensen met dementie willen graag zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde buurt blijven wonen.
"Dat vraagt overigens óók wat van de buurt", vervolgt hij." Daarvoor is de training 'Samen dementievriendelijk'. De sociale benadering is intussen ook officieel opgenomen in het competentieprofiel waaraan casemanagers moeten voldoen.”
Volwaardig meedoen
“We moeten bouwen aan een toekomst waarin iedereen met dementie zo lang mogelijk en op de eigen manier volwaardig kan blijven meedoen in onze maatschappij”, zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland.
Mark Smit van Tao of Care vult aan: “In de sociale benadering kijken we naar de behoefte van mensen met dementie. Wat maakt voor hen de dag de moeite waard? Hoe blijven ze in contact met anderen? Door de dementie zijn dat soort normale dingen niet altijd meer vanzelfsprekend. We zetten hiervoor het netwerk rondom mensen met dementie in. Van de buurt, tot de supermarkt en de vereniging waarvan zij lid zijn."
Ook voor mantelzorgers werkt de sociale benadering. Smit: “Zij hebben behoefte aan steun, erkenning en verlichting. Als zij kunnen rekenen op een samenleving die hen begrijpt en helpt, hebben zij het gevoel de zorg niet alleen te hoeven dragen.”
Praktisch aan de slag
Voor een succesvolle toepassing van de sociale benadering is een speciale scholing ontwikkeld voor zorgprofessionals. Smit: “De training ‘Sociale Benadering Dementie’ verbindt kennis met praktijk. Zorg- en welzijnsprofessionals leren hoe ze vanuit wetenschappelijk onderbouwde theorieën praktisch aan de slag kunnen om het netwerk rondom cliënten met dementie te versterken.”
De basisscholing bestaat uit drie e-learnings en drie praktijkgerichte sessies die zorgprofessionals helpen de sociale benadering effectief toe te passen.
- 310.000 Nederlanders hebben dementie. 1 op de 5 mensen krijgt dementie, onder wie 1 op de 3 vrouwen.
- 6 op de 10 mensen met dementie is vrouw. Belangrijkste oorzaak: een langere levensverwachting.
- Dementie komt ook voor bij jonge mensen. 15.000 mensen die jonger zijn dan 65 jaar hebben dementie.
- De kans op dementie neemt sterk toe met de leeftijd.
- Ruim 8% van de mensen boven de 65 jaar heeft dementie.
- Ruim 25% van de mensen boven de 80 jaar heeft dementie.
- Ruim 40% van de mensen boven de 90 jaar heeft dementie.
- De meeste mensen met dementie wonen thuis.
Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
