V&VN Magazine: Verzorgenden

  • 16 december 2021
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine 2021 4

In het laatste nummer van 2021 staan verzorgenden centraal. "Ik vind mijn vak het mooiste dat er is. Maar ik denk ook: hoe lang houden we dit vol met z'n allen?", zegt verzorgende IG Loes van Koolwijk (cover). Het bestuur van V&VN Verzorgenden vertelt over de toekomst van het beroep - waar moeten we naartoe? - én waarom het belangrijk is dat verzorgenden zich verenigen. Daarnaast vertellen verzorgenden, samen met verpleegkundigen, over de samenwerking tussen zorgprofessionals. Wat gaat goed? En wat kan beter? Je leest het in V&VN Magazine: Verzorgenden.

In dit nummer:

- 'We moeten een vuist maken, juist nu'

Het wordt hoog tijd dat er anders wordt gekeken naar het prachtige vak van verzorgende. Dat vindt het bestuur van V&VN Verzorgenden. Marita de Kleijne, Hanny de Kleyn en Elly Beunk vertellen. "We zijn met heel veel (er zijn meer dan 30.000 verzorgenden lid van V&VN, red). Door ons te verenigen kunnen we veel meer bereiken. Verzorgenden moeten overal zichtbaar worden."

- 'Ik kan niet zonder verzorgende'

Hoe ziet de samenwerking tussen verzorgenden IG en verpleegkundigen er in de dagelijkse praktijk uit? Drie duo’s vertellen over wat er goed gaat én wat beter kan. "Verzorgenden zien een echtere versie van cliënten."

  • Verzorgende IG Mairah (links op de foto hieronder) en verpleegkundig specialist Simone werken in Nieuw Vredeveld (Amstelveen), een woonvoorziening voor mensen met dementie: “Zonder elkaar lukt het niet.”
V&VN5 2021 8 1 (1)
Foto © Roos Koole

- Verzorgenden IG in beeld

In de verpleeghuizen en in de wijk vormen verzorgenden IG de grootste beroepsgroep. Ze zijn onmisbaar voor hun cliënten en bezitten unieke kennis. Toch wordt hun stem weinig gehoord en zijn verzorgenden IG vaak niet goed zichtbaar. Marieke van Wieringen en Karin Kee onderzochten samen met collega’s van de Vrije Universiteit en Hogeschool Inholland hoe dat komt.
Lees hier meer over het onderzoek

- 'Bah, wat vies, Louise'

Debby Klok (verzorgende IG) vertelt in 'Jij maakt het verschil' over hoe ze haar stem laat horen in de VVAR en over contact maken met bewoners. Bijvoor­beeld met liedjes. "In eentje zat haar naam: Louise, zit niet op je nagels te bijten, bah, wat vies, Louise. Dat kende ze nog, dan zag je haar weer lachen."
Lees hier het interview

- Wat weet jij over het beroep verzorgende?

Van ziekteverzorgende tot verzorgende IG. Wat weet jij over de geschiedenis van het beroep verzorgende?
Test het hier!

- Zorgmoment: helpen en leren

"Zit het netjes? Zitten er geen vouwen in?" Aranca de Koeijer (32), verzorgende IG bij een revalidatiecentrum van WVO Zorg in Vlissingen helpt een cliënt bij het aandoen van een liner. "We leren hem ook hoe hij 'm zelf aan en uit kan doen.
Lees (en bekijk) hier meer

- Reportage in de wijk

Als verzorgende sta je er in wijk vaak alleen voor. We volgen Samira el Boubkari (39), verzorgende IG bij 't Zorghuisje, tijdens haar route in Den Haag. De cliënten in haar wijk zijn tussen de 20 en 90 jaar. Vanwege haar rust, en omdat ze goed kan luisteren, verzorgt ze vaak terminale cliënten. Bij Anneke checkt ze de sonde en sondepomp, ook verzorgt ze haar stoma.

- Wat we weten over corona

Al bijna twee jaar wapenen we ons met maatregelen, beschermende middelen, teststraten en coronadashboards. Maar wat hebben we de afgelopen tijd geleerd over het coronavirus? Je leest de laatste inzichten over besmetting, zwangerschap, sterfte en vaccins.

En meer!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)