V&VN Magazine: Veiligheid

  • 16 maart 2023
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine 2023 1

Wat er moet veranderen in de zorg voor kwetsbare ouderen om hun veiligheid te vergroten? Meer personeel! En een zorgplan moet altijd up-to-date zijn”, zegt verzorgende IG Younes Saban. Hij werkt als zzp'er in de ouderenzorg en staat op de cover van de nieuwste editie van V&VN Magazine, met als thema veiligheid.

In het eerste nummer van 2023 vertellen verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten uit verschillende zorgsectoren over manieren om de patiëntveiligheid te vergroten. Drie zorgprofessionals delen hun aangrijpende ervaring met een onveilige werksituatie. Lees ook over de veilige vrijheid van mensen met dementie in de verpleeghuizen van TanteLouise.

In dit nummer:

Ringen? Uit den boze!

Nu de covid-epidemie is uitgewoed, verslapt ook de aandacht voor de hygiëneregels. Bij Zorgspectrum Het Zand staat infectiepreventie weer stevig op de kaart door de inzet van betrouwbare verzorgenden en verpleegkundigen. "Je wilt niet op je geweten hebben dat je iemand ziek maakt."

Kwaliteitsverpleegkundige Laura Varekamp-Koopmans laat zien [bekijk de video] hoe je jezelf volgens de juiste infectiepreventie voorschriften voorbereidt op je dienst.

Onveilig op het werk

Als je werkt in een bedreigende omgeving is het onmogelijk goede zorg te verlenen. Hoe ga je met zo'n situatie om? Drie zorgprofessionals vertellen wat onveiligheid op het werk met hen deed.

-> Christian Klijs, verpleegkundig specialist GGZ: "Ik voelde me eenzamer dan ooit"
-> Manolya Yilmaz, verpleegkundige: "Die nabeving was schrikken"
-> Jurriana Wijshoff, verzorgende IG in de wijk: "Ik stond buiten te trillen"

Doortastend aan het werk in de frontlinie

Verzorgenden en verpleegkundigen lopen al ruim honderd jaar voorop in het opsporen, voorkomen en bestrijden van besmettelijke infectieziekten. Begin twintigste eeuw was 'volksvijand nummer 1': tuberculose. Er zijn opvallende overeenkomsten met de recente strijd tegen covid-19.

Spreek je uit!

Denk je dat een collega of arts iets over het hoofd ziet bij jouw patiënt, maar aarzel je om daar iets van te zeggen? In het Martini Ziekenhuis is een methode ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat alle zorgmedewerkers zich vrij durven uit te spreken.

Alleen even ondersteunen

Dankzij een actieve tillift hoeft verzorgende IG Iris de Vrees-Houben haar cliënt alleen te helpen om vanuit bed omhoog te komen, verder opstaan ​​kan hij zelfstandig. Op een veilige manier voor hem en voor haar. "Probeer iemand van 1 meter 80 maar eens overeind te houden op het moment dat hij door zijn benen zakt."

V&VN 1 2023 Tantelouise
Foto © Marieke Odekerken

Veilig én vrij

Van bedsensoren die bewegingen meten tot virtueel fietsen door Amsterdam. Zorgorganisatie TanteLouise geeft bewoners met dementie maximale vrijheid zonder dat hun veiligheid eronder lijdt. “Ze kunnen gaan en staan waar ze willen.”

‘Als de verpleegkundige de arts thuis opbelt, dan móet het ernstig zijn’

Verpleegkundige Susette Lataster is hoofdonderzoeker van het programma Nurses Know Better. Doel: de expertise en ideeën van haar vakgenoten beter benutten, óók om de patiëntveiligheid te vergroten. Dat begint bij artsen die willen luisteren naar de inbreng van verpleegkundigen.

Eerst een gesprek met de verpleegkundige

Wat medisch gezien de beste behandeling is, is niet altijd de beste keuze voor de patiënt. Op de afdeling Chirurgie in het UMCG gaan verpleegkundigen in gesprek met 70-plussers met kanker. Soms kiest een patiënt dan voor kwaliteit van leven. “Samen met haar besloten we om niet te opereren.”

Wat weet jij van antistolling?

Veel patiënten gebruiken antistollingsmedicijnen. De zorg rondom deze medicatie is complex, met veel verschillende typen medicijnen. Weet jij hoe je antistollingszorg goed en veilig toepast? Doe de test!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)