Onveilig op het werk: 'Ik stond buiten te trillen'

  • 1 mei 2023
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN1 2023 Jurriana Wijshoff
Foto © Linelle Deunk

Een cliënt die op je afkomt met een mes. Aardbevingsslachtoffers behandelen terwijl je naschokken voelt. Collega’s die niet eens ‘goedemorgen’ tegen je zeggen. Onveiligheid op het werk kent vele vormen. Drie zorgprofessionals vertellen daarover. In deel 3 van deze serie: Jurriana Wijshoff (59), verzorgende IG in de wijk. Een boze cliënt bedreigde haar op een dag met een mes.

“Of ik meteen kon komen, zei de 75-jarige cliënt elke keer als hij belde, want hij moest zijn medicijnen hebben. Telkens antwoordde ik rustig dat hij even moest wachten omdat ik eerst naar andere cliënten moest. Dan werd hij heel boos en eiste dat ik direct kwam.

Die ene dag belde hij een paar keer achter elkaar. Toen ik even later bij hem arriveerde, was hij razend. Ik legde weer uit dat ik echt altijd kom, maar dat hij soms even geduld moet hebben. Ineens pakte hij een mes en liep naar me toe. ‘Jij hebt een grote mond!’, zei hij dreigend. Nu ben ik niet bang aangelegd, maar van dat mes schrok ik enorm. ‘Ik voel me niet veilig’, zei ik beheerst, terwijl ik zorgde dat ik niet met mijn rug naar hem toe stond. ‘Daarom ga ik nu weg en kom voorlopig niet meer naar u toe.’ Het maakte weinig indruk op hem. Eenmaal buiten stond ik te trillen. Ik belde een collega bij wie ik even mijn verhaal kwijt kon en maakte daarna toch maar mijn route af.

Het valt me op dat steeds meer mensen vinden dat ze overal maar recht op hebben

Mijn werkgever nam het voorval heel serieus. Ik hoefde nooit meer naar die man toe en collega’s gingen er voortaan met z’n tweeën heen. Omdat ik de man nog steeds in dat gebouw tegenkwam, wilde ik daar niet blijven werken. Inmiddels heb ik een andere baan bij een andere werkgever. Het voorval met het mes heb ik verwerkt, al houd ik meer afstand van cliënten als ik de situatie niet vertrouw.

Het valt me op dat steeds meer mensen vinden dat ze overal maar recht op hebben. Ik heb echt vaker te maken met agressie. Het is fijn dat we hier bij MeanderGroep een alarmknop hebben voor als de situatie onveilig wordt. Als het nodig is, staat de alarmcentrale dan snel op de stoep.”

Bron: V&VN Magazine 1-2023 | Tekst: Annemarie van Dijk | Foto: Linelle Deunk

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)