V&VN Magazine: Het kan anders

  • 9 juni 2023
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine 2023 2

Soms besluiten we om – een tikkeltje rebels, maar altijd met oog voor kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven voor de patiënt – ons dagelijks werk over een andere boeg te gooien. Of we pakken een leidende rol in het zorgproces, zoals Chief Nursing Officer Elfi Rookhuizen. Zij staat op de cover van het zomernummer van V&VN Magazine.

In de tweede editie van 2023 vertellen verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten hoe zij ‘anders werken’. Ze benoemen de knelpunten die ze hebben ervaren, maar vooral de positieve resultaten. Want de verpleegkundige manier van werken werkt!

In dit nummer:

Hoogstaande zorg in huiselijke sfeer

Verpleegkundigen en verzorgenden staan aan het roer in de WijkKliniek in Amsterdam Zuidoost, een nieuw zorgconcept voor kwetsbare ouderen. Hier knappen patiënten sneller op. Hoe krijgt de WijkKliniek dat voor elkaar? Verzorgende Merieme Nassrou en verpleegkundigen Eveline Roemer en Diana Wyatt tonen met trots hun werkplek. "Een oplossing bedenken bij een calamiteit: dat is mijn power."

Terug naar de kern van verpleegkunde

De veerkracht van de patiënten aanboren is wat verpleegkundig specialisten Geeske van der Weerd en Bert van Rixtel proberen te doen met zorg vanuit Positieve Gezondheid. "Dan geef je ze niet alleen meer eigen regie, je eigen werk wordt er ook leuker door."

Aktiegroep Willem streed voor moderne opleiding

Hun hopeloos verouderde opleiding moest op de schop, vonden psychiatrisch verpleegkundigen in opleiding op de Willem Arntsz Hoeve in 1970. ‘Aktiegroep Willem’ forceerde binnen een paar weken een doorbraak.

Onder de loep: 'Jullie vinden het spannend, hè?'

Annemarie Hoogerwerf, neonatologieverpleegkundige in het Albert Schweitzer Ziekenhuis, is betrokken bij een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam: wat is de verbindende rol van de verpleegkundige in de gesprekken met ouders van opgenomen baby’s? "Het gaat niet alleen om het doorvragen naar hun gevoelens en tijd nemen voor uitleg. Geef eens thee in een glas in plaats van in een papieren bekertje."

Fotocollage Machteld Res
Foto © Machteld Res, jeugdverpleegkundige in Zaandam

Terugblik op de Dag van de Verpleging 2023 - Dit is ons vak!

Help mee jouw vak in beeld te brengen en doe mee met de online fotocampagne ‘Dit is mijn vak!’. Dat was onze oproep in de week die voorafging aan de Dag van de Verpleging op 12 mei. Een selectie uit de prachtige foto’s die jullie vervolgens postten op LinkedIn, Instagram of Twitter.

'Ik ben de regisseur'

Verzorgende IG Pieteke de Wilde coördineert het werk in haar wijk. Dat van verpleegkundigen, van de andere verzorgenden én van ‘aandachtgevers’. "Zelf regie houden vind ik belangrijk." Dat geldt ook voor haar cliënten. "We kijken naar wat wél kan. Cliënten voelen zich dan gezien en gehoord."

'De wijkzorg moet slimmer'

Margriet van Rooijen is wijkverpleegkundige en werkt voor Vierstroom Zorg Thuis in Bodegraven. Ze wil slimmer werken. Met lef. “Als het gaat om verandering en vernieuwing van onze methodes zijn we vaak te bescheiden.”

Ben jij een techneut of digibeet?

Slimme sensoren en medicijndispensers kunnen helpen bij het bieden van efficiënte zorg en de werkdruk verminderen. Wat weet jij van nieuwe technologische hulpmiddelen? En ken jij de digitale privacyregels? Doe de test!

Multidisciplinair overleg loont

Zorgprofessionals hebben te vaak enkel oog voor dat waar ze verstand van hebben. Meer samenwerking is nodig, vinden verpleegkundestudent Etleva Çera en wijkverpleegkundige Caroline Smeets. “Nu is het alsof de patiënt bij elke specialist last heeft van iets anders."

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)