V&VN Magazine: Herstel

  • 22 juli 2021
  • V&VN magazine
Magazine#3 Herstel

"Het liefst wil ik mijn oude leven terug", zegt Sylvia Brull. In deze editie van V&VN Magazine vertellen verpleegkundigen en verzorgenden over hun eigen herstel. Ook Charlotte Meier doet haar verhaal. Ze werkt met mensen die herstellen van corona, maar werd ook zelf ziek. "Ik herkende de angst die ik bij coronapatiënten op de afdeling al vaak had gezien – de angst om te stikken." Verder kijken we naar de stand van zaken in de ziekenhuizen, verpleeghuizen, wijk en ggz. Hoe gaat het na bijna anderhalf jaar corona in de verschillende sectoren van de zorg? En wat is er nodig om te herstellen? Je leest het in V&VN Magazine: Herstel.

In dit nummer:

- 'Mijn angsten mogen er zijn'

Sommige collega’s raakten zelf besmet, anderen kregen klachten door de hoge werkdruk en spanning. Het afgelopen anderhalf jaar hakte er bij veel verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten stevig in. Drie van hen doen hun verhaal. "Zolang er vooruitgang inzit, blijf ik positief."

- Zo staan we ervoor

Hoe gaat het er nu aan toe in verschillende sectoren van de zorg? Wat hebben professionals in de ziekenhuizen, verpleeghuizen, wijk en ggz nodig om te herstellen? “Iedereen is moe. Hoe erg dat is, verschilt per persoon.”

- 'Ik heb meer begrip, meer geduld gekregen'

Charlotte Meier (36) werkt onder meer met mensen die corona hebben gehad. Een half jaar geleden raakte ze zelf besmet. "De angst bij benauwdheid... Ik ken dat nu. Als revalidatieverpleeg­kundige heb ik meer begrip, meer geduld gekregen. Een langere adem, om het zo maar te zeggen.”

- Herstel in cijfers

Een meerderheid van verpleegkundigen, verzorgenden en artsen kampt met een opeenstapeling van fysieke en mentale klachten. Dat blijkt uit een peiling over herstel van beroepsverenigingen V&VN en de Federatie Medisch Specialisten, ingevuld door ruim zevenduizend zorgprofessionals. We zetten de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek op een rij.

- 'Sneller herstellen? Ondersteun elkaar!'

Elkaar ondersteunen als collega’s: dat blijkt hét middel te zijn om snel te herstellen na een heftige periode. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, zegt Hans te Brake van het kenniscentrum ARQ. Hij schreef er een richtlijn over. “Vraag elkaar regelmatig hoe het nou echt gaat.”

- Wat weet jij van long covid?

De één knapt na een coronabesmetting weer helemaal op, de ander blijft kampen met klachten. Ofwel: long covid. Wat weet jij erover? Doe de test!

- Wat we weten over corona

Al bijna anderhalf jaar wapenen we ons met maatregelen, beschermende middelen, teststraten en coronadashboards. Maar wat hebben we de afgelopen tijd geleerd over het coronavirus? Je leest de laatste inzichten over besmetting, langdurige klachten, sterfte en vaccins.

En meer...

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)