'Mijn angsten mogen er zijn'

  • 21 september 2021
  • V&VN magazine
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige Shadira Mosanto
Foto © Bram Petraeus

Sommige collega’s raakten zelf besmet, anderen kregen klachten door de hoge werkdruk en spanning. Het afgelopen anderhalf jaar hakte er bij veel verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten stevig in. In V&VN Magazine doet Shadira Mosanto (43), verpleegkundige in het Spaarne Gasthuis in Haarlem, haar verhaal.

"De pandemie voelt alsof we in een slechte film zijn beland met z’n allen. Ik ben nooit ziek geweest – gelukkig – maar ik vind het wel heel moeilijk. Mijn lievelingstante is aan corona overleden en mijn moeder is twee keer besmet geraakt en heel ziek geweest. Dit gebeurde op de Antillen, waar ik vanwege het vliegverbod niet naartoe kon.

Nachtmerries

Mijn tante is in haar eentje overleden. Dat voelde heel dubbel: in het Spaarne Gasthuis was ik er voor de volle 100 procent voor mijn patiënten en voor haar kon ik niks doen. De angst bij de patiënten en hun families, het verdriet, het eenzame overlijden, de overvolle IC’s... het heeft allemaal een behoorlijke impact op me gehad. Ik kreeg nachtmerries, werd heel bang om ook ziek te worden en had steeds minder energie.

Dat ik er zo open over kan en mag praten, sleept me er doorheen.

Een aantal jaar geleden heb ik een burn-out gehad en om een terugval te voorkomen, loop ik nu weer bij de psycholoog. We bespreken mijn angsten en zorgen, waardoor ik besef dat die er mogen zijn, dat het niet gek is dat ik die heb. In het ziekenhuis werken we met peer support: als collega’s van de covid-afdeling kunnen we bij elkaar ons hart luchten. Ook als de besmettingscijfers laag zijn. Daarnaast kan ik altijd aankloppen bij mijn afdelingshoofd, heel fijn. Dat ik er zo open over kan en mag praten, sleept me er doorheen.

Berg inhaalzorg

Ik maak me zorgen om de deltavariant en dat er zo snel is versoepeld. Er komt een berg inhaalzorg aan, daar zie ik tegenop. We hebben een personeelstekort, terwijl veel van mijn collega’s nog niet zijn bijgekomen van de drukte. Maar ik moet proberen om meer te gaan doen en meer naar buiten te gaan. Het heeft geen zin om me constant zorgen te maken. Gelukkig ben ik gevaccineerd."

Bron: V&VN Magazine 3-2021 | Tekst Jorieke van Noorloos | Beeld: Bram Petraeus

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)