Pauline blogt: Vaccinatietwijfel

  • 23 december 2020
  • Blog/Vlog
  • Coronavaccinatie
  • V&VN Algemeen
Pauline Vvnmagazine2
Foto © Milan Vermeulen

"Ze moeten jullie toch gewoon verplichten om je te laten vaccineren, anders kun je toch niet in de zorg werken?"

Ik kom op straat een kennis tegen die dit ‘even’ denkt te kunnen zeggen. "Hoezo?"

"Nou, omdat je met kwetsbare mensen werkt."

Aanleiding is een krantenartikel die ochtend, waarin te lezen valt dat minder dan de helft van de medewerkers in de zorg bereid zijn zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Later die week een discussie op de radio waarin geopperd wordt zorgmedewerkers een beloning te geven als ze zich laten vaccineren.

Niet verplichten

Natuurlijk kan niemand mijn collega’s en mij verplichten tot vaccinatie. Wat maakt de integriteit van mijn lichaam minder belangrijk dan die van ieder ander? Daarnaast vraag ik me af of ik wel in de zorg zou willen werken als dit ineens verplicht zou worden voor onze beroepsgroep. Natuurlijk zie en voel ik de urgentie die samenhangt met vaccineren ook. Dagelijks is de verwoestende werking van het coronavirus zichtbaar. Verwoestend voor cliënten en hun families, de onvoorstelbare druk die het virus legt op een vastlopend zorgsysteem, maar ook de gevolgen voor iedereen die getroffen wordt door de lockdown. Een goedwerkend vaccin zou hierin zoveel oplossen.

Aan de andere kant zie ik ook de discussie en vragen op sociale media. Vragen over de snelheid waarmee het vaccin ontwikkeld is, vragen over veiligheid van het vaccin. De angst onder die medewerkers in de zorg die vanaf maart zonder (voldoende) persoonlijke beschermingsmiddelen dagelijks aan het werk waren. Toen stonden zij vooraan. Moeten zij nu zich nu als eerste laten vaccineren, terwijl ze nog zoveel vragen hebben?

Natuurlijk kan niemand mijn collega’s en mij verplichten tot vaccinatie.

Intussen hoor en lees ik in het nieuws over de infrastructuur die opgetuigd moet worden om het vaccin toe te kunnen dienen. Echter, er komen maar weinig antwoorden op de vragen die leven over veiligheid, effectiviteit van het vaccin en de snelheid waarmee het is ontwikkeld. Dwang of een beloning helpen mij niet bij het maken van een keuze. Beiden hebben op mij het effect dat ik mijn hakken in het zand zet. Ze geven mij het gevoel dat ik niet serieus genomen word. Ze roepen weerstand op. 

Antwoorden graag!

Wat zou ik nodig hebben als ik twijfelde? Voorlichting en begrijpelijke antwoorden op de vragen die leven, in plaats van meningen, verplichtingen en morele druk. Heldere communicatie over hoe zo snel een werkend vaccin voor dit virus ontwikkeld kon worden. Maak duidelijk op basis waarvan dit veilig kan. Maak duidelijk hoe het komt dat het vaccin bij ouderen een ander, soms minder effect kan hebben. Waarom het belangrijk is dat juist wij, die medewerkers in de zorg, ons laten vaccineren. Hoe wij het risico zelf die bron van besmetting te worden zo klein mogelijk kunnen maken, voor onszelf, voor ons thuisfront, maar ook voor onze cliënten en collega's.

Wat zou ik nodig hebben als ik twijfelde? Voorlichting en eerlijke begrijpelijke antwoorden op de vragen die leven.

Stel ons in staat  zelf weloverwogen een keuze te maken. Een keuze die niet gebaseerd is op beloning, drang of dwang. Een keuze gemaakt op basis van feiten en heldere informatie in plaats van meningen en emotie, een rationele afweging. En ik? Ik laat me zonder twijfel vaccineren zodra het kan. Weg van het nieuwe normaal, richting een ander, beter en mooier gewoon.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)