Het coronavirus wordt sinds het begin van dit jaar bestreden met een uitgebreid vaccinatieprogramma. Inmiddels is bijna iedereen die dat wilde via een van de vier vaccins – Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen – beschermd tegen het virus. Harde cijfers voor de vaccinatiegraad in de zorg zijn er niet, maar het lijkt erop dat onze sector een vaccinatiegraad heeft van boven de 85 procent.

Het kabinet doet er intussen van alles aan om de vaccinatiegraad nog verder omhoog te krijgen, zodat de verspreiding van het virus optimaal wordt geremd. Zo kondigde demissionair minister De Jonge op 14 september aan dat hij werkgevers in de zorg de mogelijkheid wil geven van hun personeel te registreren of zij zijn gevaccineerd.

In deze koers van het kabinet kan V&VN zich niet vinden: de in Nederland geldende normen voor privacybescherming gelden immers ook voor verpleegkundigen en verzorgenden. Er is geen reden om daaraan te tornen. Los van het principiële punt is aangetoond dat de Delta-variant zo besmettelijk dat het virus ook wordt verspreid via mensen die met een vaccin zijn beschermd, zij het in mindere mate.

Mensen die zich in een eerder stadium niet hebben laten vaccineren en twijfelen, of alsnog een afspraak willen maken met de GGD, kunnen terecht op de website van het ministerie van VWS. Daar vind je behalve een overzicht van de soorten vaccins die Nederland inzet bijvoorbeeld ook advies over vaccinatie bij zwangerschap.

Verzorgende Marita de Kleijne is klaar om ingeënt te worden in Veghel, coronavirus
  • V&VN Algemeen

Veelgestelde vragen

Er spelen nog steeds vragen rondom de coronavaccinatie. Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen.

Het coronavaccin in Veghel

Informatie voor vaccinatiemedewerkers

Ben je als zorgprofessional betrokken bij de uitvoering van de coronavaccinatie? Op deze RIVM-pagina vind je informatie over de uitvoeringsrichtlijn, een e-learning en veelgestelde vragen, zoals bijvoorbeeld over het toedienen van vaccins.

Verpleegkundige in ziekenhuis

Blijf je melden!

Het is heel belangrijk dat jij als verpleegkundige of verzorgende zélf een goede afweging kan maken. Van dwang mag nooit sprake zijn. Laat ons daarom ook weten als dat gebeurt. Wij zorgen dat jullie vragen en signalen bij VWS terecht komen en worden beantwoord.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!