Tien maanden na de uitbraak van het coronavirus in Nederland gloort er licht aan het einde van de tunnel. VWS wil begin 2021 starten met vaccineren. Zorgprofessionals zijn als eerst aan de beurt. V&VN vindt het belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden zelf beslissen over vaccinatie. Van dwang mag nooit sprake zijn.

“Elke verpleegkundige en verzorgende heeft het recht een eigen afweging te maken over vaccinatie. Dat is zó belangrijk", zegt V&VN bestuurslid Jaap Kappert, verpleegkundig specialist in een verpleeghuis. "We willen wel voldoende informatie hebben om die afweging bewust te kunnen maken. Wat betekent het voor mijn patiënten, voor mijn omgeving en voor mijzelf? Laat je goed informeren en neem op basis daarvan een weloverwogen besluit." Op de website van het ministerie van VWS is informatie over het vaccin te vinden.

Verzorgende Marita de Kleijne is klaar om ingeënt te worden in Veghel, coronavirus
  • V&VN Algemeen

Veelgestelde vragen

Via ons meldpunt zijn de afgelopen tijd veel vragen rondom de coronavaccinatie binnengekomen. Hier vind je antwoord op de meestgestelde vragen.

Het coronavaccin in Veghel

Informatie voor vaccinatiemedewerkers

Ben je als zorgprofessional betrokken bij de uitvoering van de coronavaccinatie? Op deze RIVM-pagina vind je informatie over de uitvoeringsrichtlijn, een e-learning en veelgestelde vragen, zoals bijvoorbeeld over het toedienen van vaccins.

Verpleegkundige in ziekenhuis

Blijf je melden!

Wat heb jij nodig om een goed besluit te kunnen nemen? Wat zijn je vragen? Wat zijn je zorgen? Het is heel belangrijk dat jij als verpleegkundige of verzorgende zélf een goede afweging kan maken. Van dwang mag nooit sprake zijn. Laat ons daarom ook weten als dat gebeurt. Wij zorgen dat jullie vragen en signalen bij VWS terecht komen en worden beantwoord.

Talkshow Vaccinatie

Coronavaccinatie-talkshow VWS

Welke vaccins zijn er nu en hoe goed beschermen zij tegen het coronavirus? Welke bijwerkingen kan ik verwachten als ik geprikt ben? Hoe lang kan ik wachten met het maken van een afspraak als ik een uitnodiging voor vaccinatie heb gehad? In deze coronavaccinatie-talkshow van VWS geven experts antwoord op deze en andere belangrijke vragen over vaccinatie tegen corona. Het is een vervolg op de talkshow VWS: In gesprek over coronavaccinatie. 

Een maand later: uitnodiging vaccinatie wijkverpleging eindelijk gestart

Vandaag, eind februari, is eindelijk een start gemaakt met het uitnodigen van verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging voor een vaccinatie. De eerste prikken worden vanaf 8 maart gezet.

Verzorgende Marita de Kleijne gevaccineerd in Veghel: 'Dit voelt als een cadeau'

Prikken, prikken en nog meer prikken. Op een aantal plekken in Nederland is vandaag het vaccineren begonnen. Marita de Kleijne, voorzitter van het platform verzorgenden van V&VN, werd vanochtend ingeënt in Veghel.

Vaccinatie langdurige zorg start 8 januari - vanaf 4 januari uitnodiging

Vanaf 8 januari start de vaccinatie van zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. En daarna in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. De partijen in de langdurige zorg - ActiZ, NVAVG, Verenso, VGN, Zorgthuisnl en V&VN - hebben begrip voor de wens om ook medewerkers in de acute zorg snel te laten vaccineren, maar dit mag uiteraard niet ten koste gaan van kwetsbare bewoners van zorginstellingen. Minister De Jonge van VWS bevestigt dat nadrukkelijk.

Meldpunt: veel vragen over vaccinatie

Het kabinet wil in januari starten met vaccineren. Zorgprofessionals uit verpleeghuizen, de wijkverpleging en de gehandicaptenzorg zijn als eerste aan de beurt. Ondertussen stromen de vragen van verpleegkundigen en verzorgenden binnen op ons meldpunt.

Vaccins in zicht: 'Laat je informeren en kies bewust'

Tien maanden na de uitbraak gloort er licht aan het einde van de tunnel. VWS wil begin 2021 starten met vaccineren. Zorgprofessionals zijn waarschijnlijk snel aan de beurt.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!