IC-verpleegkundige Jan (62): ‘Bijeenkomsten over zeggenschap stimuleren mij’

  • 6 mei 2024
  • Nieuwsbericht
  • Zeggenschap
  • V&VN Algemeen
Jan Van Elp 2
Jan van Elp

Jan van Elp, IC-verpleegkundige in Ziekenhuis Tjongerschans, is 62. Eigenlijk wilde hij er zo rond zijn 63ste mee stoppen. Maar door de cursus 'Versterk je zeggenschap' van V&VN heeft hij besloten nog even door te gaan. “Ik ben heel enthousiast geworden over de invloed die verpleegkundigen kunnen uitoefenen op de invulling van hun beroep en de organisatie waar ze werken.”

Zeggenschap, vindt Jan, is een lastig woord. “Het staat te ver af van de werkvloer. Waar het om gaat, is dat verpleegkundigen zich afvragen waar ze tegenaan lopen in hun werk en wat ze zouden willen veranderen. En dat het vervolgens niet blijft bij je iets afvragen, maar dat je ook veranderingen in gang zet.”

Sinds twee jaar is Jan vicevoorzitter van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) in het Friese ziekenhuis. Ook is hij gespreksleider Moreel Beraad. “Met zo’n VAR kun je echt invloed uitoefenen. Zo hadden we een calamiteitencommissie waar geen verpleegkundige in zat. Dat is bijzonder, dacht ik. Inmiddels zitten er ook twee verpleegkundigen in die commissie. Want onze expertise kan het verschil maken in het beoordelen van een calamiteit.”

Op 1 januari 2025 fuseert Tjongerschans met Medisch Centrum Leeuwarden, zo is het plan. Jan: “De VAR wordt dan een Verpleegkundig Stafbestuur. De bedoeling is dat op elke afdeling een bestuur komt waarin ook een verpleegkundige zit. Daarover praten we nu mee.”

'We zijn één beroepsgroep'

Waarom hij de cursus 'Versterk je zeggenschap volgt? “Ik kwam toch kennis tekort, merkte ik. Je moet iets weten over wetgeving, structuren en processen in ziekenhuizen wil je iets veranderen en wil je dat mensen naar je luisteren. De bijeenkomsten over zeggenschap stimuleren mij. Ook vergroot ik zo mijn netwerk.

“Het maakt me bovendien zekerder. Zo hoor ik bijvoorbeeld van andere cursisten dat het helemaal niet gek is dat er maar vier mensen komen wanneer je als VAR een verpleegkundig café organiseert. Verpleegkundigen hebben het hartstikke druk en lang niet iedereen is naast zijn of haar baan bezig met gewenste veranderingen op het werk.”

Eén ding moet Jan nog van het hart als inservice opgeleide verpleegkundige. “Het voor elkaar krijgen van zeggenschap lijkt heel erg gericht op hbo-verpleegkundigen. Dat vind ik jammer. Ook mbo-verpleegkundigen en inservice verpleegkundigen moeten de kans krijgen om mee te praten over hun werk. We zijn immers één beroepsgroep.”

F9E6E6

Serie Zeggenschap

Als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist je stem laten horen. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de zorg beter.

Dit artikel is het vierde deel in de serie 'Zeggenschap' die we in 2024 publiceren.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)