Het wordt heet: dit zijn de zorgtips voor kwetsbaren
- 19 juni 2025
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen

Voor de tweede week op rij worden op vrijdag, zaterdag en zondag hoge temperaturen in ons land verwacht. De middagtemperatuur loopt daarbij steeds verder op, met op zondag 22 juni in vrijwel het hele land tropische waarden tussen de 30 en 35 graden. De korte hittepiek kan er voor zorgen dat regionaal er sprake is van warme en benauwde dagen. Voor zorgprofessionals publiceert V&VN acht zorgtips om de kwetsbare patiënten, cliënten en bewoners goed in de gaten houden.
Het kan klam of benauwd gaan aanvoelen. Op vrijdag 20 juni maakt het RIVM bekend of het Nationaal Hitteplan geactiveerd wordt. Het advies is om hierbij het weerbericht in de gaten te houden. In de tussentijd kunnen al wel de nodige voorbereidingen worden getroffen voor kwetsbare groepen. Zij zijn immers extra kwetsbaar bij hoge temperaturen en bij smog. Oververhitting, uitdroging en benauwdheid liggen bijvoorbeeld op de loer.
- Maak een overzicht van cliënten en patiënten met een verhoogd risico. Denk aan mensen met hartfalen, overgewicht of een hoge leeftijd. Let op benauwdheid vanwege mogelijke smog.
- Zorg voor voldoende vochtinname. Laat cliënten en patiënten 2 tot 3 liter vocht drinken. Controleer de kleur van de urine. Is de urine erg donker, dan wijst dat op uitdroging.
- Zorg voor afkoeling. Zoek luchtige kleding uit voor de patiënt of cliënt. Gebruik als het kan ventilatoren en airconditioners.
- Schakel zo mogelijk mantelzorg in. Mantelzorgers kunnen erop letten of de naaste voldoende drinkt.
- Wees creatief in het verlenen van zorg. Pas de zorgverlening aan aan de warmte. Denk aan de vroegere ‘tropenroosters’ op scholen. Begin in overleg een uur eerder met de zorg, omdat het dan koeler is.
- Let ook op jezelf en je collega’s. Drink zelf ook voldoende. Omstandigheden bij cliënten thuis kunnen belastend en heet zijn. Niet iedereen heeft airco.
- Overweeg om bepaalde onderdelen van de zorgverlening tijdelijk niet uit te voeren. Zo maak je tijd vrij om te zorgen dat de cliënt of patiënt goed drinkt.
- Ondanks zweten hoeven patiënten niet extra zout in te nemen. Voldoende drinken houdt de vochtbalans op peil. Van thee of koffie droogt de patiënt niet uit, maar water blijft de beste dorstlesser
Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
