Gerton blogt: contact in tijden van corona

  • 30 oktober 2020
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Gerton Heyne blogt (banner)

Laat de stem van de leden binnen V&VN zwaarder wegen. Dat was de les na BIG2 én het was de opdracht die Conny en ik bij ons aantreden kregen. Daar kun je lang en kort over praten, maar je kan het ook gewoon doen. En dat laatste – mouwen opstropen en gáán – hebben we dan ook gedaan. Zo zijn we veel vaker gaan peilen: wat vinden onze leden hiervan? Én we wilden verspreid door Nederland bijeenkomsten houden om het gesprek over de toekomst van het vak, en van V&VN, aan te gaan. Corona gooide roet in het eten. En hoe. Geen bijeenkomsten meer. Alle ogen, aandacht en handen op corona.

Afgelopen weken hebben we de draad van die bijeenkomsten toch weer opgepakt. Niet fysiek natuurlijk, wel digitaal. Geen zaaltje waar je elkaar in de ogen kunt kijken en na afloop met een kopje koffie kan napraten, maar via Teams, zittend achter je laptop. Het is natuurlijk een beetje behelpen, en het gesprek komt moeizamer op gang dan wanneer je fysiek bij elkaar zit. Maar wat was ik blij dat we het toch hebben gedaan. Want het werd ontzettend gewaardeerd, door de meer dan 150 leden die een uur of anderhalf van hun middag of avond hiervoor vrij hadden gemaakt.

We gingen in gesprek over wat ze van hun beroepsvereniging verwachten. Over wat goed gaat en over wat juist beter kan. Natuurlijk zijn 150 leden niet per se representatief voor alle 105.000 leden, maar het was goed te horen dat het betrekken van de leden, het vertolken van hun stem in de media en van hun belangen in de politiek op eigenlijk elke bijeenkomst als pluspunten werden genoemd. Het is onze bedoeling en het is fijn als dat ook zo wordt ervaren.

Wat beter kan? Meer scholingen, vaker raadplegen van leden en de soms als hoog ervaren kosten om je bij meerdere afdelingen van V&VN aan te kunnen sluiten. Dat laatste snap ik heel goed. Het is jammer als geld een barrière is om bij voor jou relevante informatie te komen. Daarom zijn we nu aan het kijken hoe we die barrière weg kunnen nemen of zo klein mogelijk kunnen maken. We maken een voorstel voor een nieuw contributiemodel en gaan horen wat afdelingen, platforms en leden daarvan vinden. Het gaat overigens op zijn vroegst 2022 ingevoerd worden.

Op de korte termijn is mijn conclusie: vaker het gesprek aangaan, ook al kan het niet fysiek. Daarom gaan Conny en ik vanaf 1 november minstens één keer per maand een Teams-spreekuur houden. Open voor iedereen die in gesprek wil over V&VN, en over de toekomst van het vak. Meer info volgt z.s.m.!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!