Boodschap V&VN aan nieuwe bewindspersonen VWS: aantrekkelijkheid en kwaliteit van ons vak moeten centraal staan

  • 14 juni 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Collega's Lopen

Het oplopende tekort aan verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten in combinatie met een toenemende zorgvraag is onze grootste zorg”, schrijft V&VN-voorzitter Bianca Buurman in een brief aan de beoogde bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): Fleur Agema (minister van Volksgezondheid), Vicky Maeijer (staatssecretaris van Langdurige Zorg) en Vincent Karremans (staatssecretaris Jeugd en Sport).

Buurman benadrukt dat de verpleegkundige een sleutelrol speelt in de beweging naar meer preventie en eigen regie van burgers. “We moeten er daarom samen voor zorgen dat de verpleegkundige en verzorgende beroepen aantrekkelijk blijven, dat de professionals hun werk goed en veilig kunnen doen en dat tekorten aan professionals zoveel mogelijk worden beperkt.”

In de brief doet V&VN een aantal voorstellen voor de verdere invulling van het hoofdlijnenakkoord. Buurman pleit voor het investeren in zorgprofessionals (zowel in het behouden als het aantrekken van nieuwe collega’s) en preventie. Daarnaast roept ze op om de gezondheidszorg eenvoudiger en menselijker te maken, door bijvoorbeeld de registratielast te verminderen en het elektronisch patiëntendossier te realiseren.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)