Lectoraten

Een lector vervult op een hogeschool een vergelijkbare functie als een hoogleraar aan een universiteit, te weten de ontwikkeling van een bepaald kennisgebied en de inhoud van het onderwijs op dat gebied. Een lector heeft een eigen leeropdracht of leerstoel (het lectoraat), waaraan veelal een kenniskring is verbonden. Deze bestaat uit docenten die naast hun onderwijstaken ook onderzoek doen. Canon van de verpleegkunde is een website met een actueel overzicht van lectoraten op het verpleegkundig domein. (klik op de foto)

 

Hoogleraren

In Nederland zijn verschillende hoogleraren op het gebied van verpleegkunde actief. Een hoogleraar is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een bepaald wetenschapsgebied en voor de inhoud van het te geven onderwijs op dat gebied. Een hoogleraar wordt aangesproken met de titel ‘hoogleraar’. Een bijzonder hoogleraar wordt gefinancierd door fondsen of organisaties.

De hoogleraren zijn verenigd in het Wetenschappelijk College Verpleegkunde: Een onafhankelijk platform voor kennisontwikkeling en –borging, waarbij het wetenschappelijk verpleegkundig onderzoek wordt geïnitieerd en gesteund.

Op de website van het Canon van de verpleegkunde staat het volgende overzicht. (klik op de foto)

Engelstalige Databases

PubMed

Google Scholar

Cinahl 

Trip

ResearchGate

 

 

Nederlandstalige Literatuur, Richtlijnen en (na)scholing

Nederlandse literatuur

 

Overzicht van richtlijnen:

Richtlijnen

Proefschriften van gepromoveerde verplegingswetenschappers:

Proefschriften verpleegkunde

Theses van studenten Verplegingswetenschap:

Student Thesis UU

Artikelen over Verpleegkundig Leiderschap:

Verpleegkundig Leiderschap Nu

Onderzoek van Hogescholen op Medisch gebied:

HBO Kennisbank

CAT Database:

Omni-Cura

Nascholingsmogelijkheden:

Nurse Academy

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)