Leermiddel uitgelicht: Risicoscan app

Regelmatig lichten we een handige app of tool uit waarmee jij je kennis kunt vergroten. Deze keer: de Risicoscan app, gezondheidsrisico's signaleren bij ouderen

20190213%20Uitgelicht%20Risicosignalering

Wat is het?

Met de app Risicoscan kunnen zorgmedewerkers in de ouderenzorg snel en eenvoudig gezondheidsrisico’s signaleren. De app geeft suggesties voor vervolgacties en praktische adviezen om de zorg te verbeteren. De resultaten en acties kun je naar jezelf mailen en toevoegen aan het zorgplan van de oudere in kwestie

Voor wie?

De app is ontwikkeld door het Kennisplein Zorg voor Beter en is bedoeld voor zorgmedewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen, voor wijkverpleegkundigen en voor thuiszorgmedewerkers.

Wat vond de praktijk?
Zes verpleegkundigen en verzorgenden hebben de app getest. Een greep uit hun reacties:

“De app is eenvoudig in gebruik. Pluspunten: het bewust stilstaan bij een aantal risicofactoren en de mailfunctie. Wat ik mis: het thema visus. En ik zou de app graag ingebouwd zien in Omaha.”

“De app heeft een simpele, maar duidelijke lay-out. Erg gebruiksvriendelijk. Je ziet in één oogopslag wat de bedoeling is van de app en hoe deze werkt. Ik gebruik de app meerdere keren per week. Het pluspunt: duidelijke adviezen.”

“Binnen de organisatie werken wij met RAI van Pyxicare en daar zitten alle risicosignaleringen helemaal in. Dat maakt een extra app overbodig. Zou je RAI niet gebruiken, dan kan ik mij voorstellen dat de app in een behoefte voorziet. Zelf gebruik ik de app eigenlijk niet.”

“De app is handig in gebruik en overzichtelijk. Ik gebruik de app meerdere keren per week. De app levert een goede uitdraai op, maar versturen is een minpunt.”

“De app zorgt voor bewustwording en is makkelijk en snel in gebruik. Ik gebruik de app incidenteel. Het gedeelte over medicatiegebruik zou wel wat uitgebreider mogen.” 

“De app heeft mij een beetje geholpen in mijn werk.”

Meer weten of zelf proberen?

Lees meer over de app op de website van Zorg voor Beter: thema Risicosignalering

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)