Leermiddel uitgelicht: AskMe

Regelmatig lichten we een handige app of tool uit waarmee jij je kennis kunt vergroten. Deze maand: AskMe, de digitale werkplek assistent.

AskMe is een digitale assistent die je tijdens je werk kunt oproepen als je even niet meer weet hoe iets werkt, als iets niet gaat zoals het moet, of iets veranderd is. AskMe is een tool die bruikbaar is voor alle zorgverleners, dus los van de branche of organisatie waar je in werkt.

Verpleegkundigen behandelen client - Noordhoff Ask me
Copyright foto: Noordhoff Health

Wat is het?

AskMe is eigenlijk een manier om snel een antwoord te vinden op je vraag, en daarmee een aanvulling op wat je leert in e-learning en cursussen. Met het grote verschil dat AskMe juist geschikt is om tíjdens je werk te gebruiken. AskMe wordt veel gebruikt om taakinstructies aan te bieden voor taken die niet veel voorkomen of complex zijn. Je kunt zelf ook heel gemakkelijk informatie verwerken (in de vorm van tekst, afbeeldingen, microfilmpjes of gesproken berichten, bijvoorbeeld) op de manier die past bij jouw (type) organisatie. Lees meer over AskMe op de website van Noordhoff.

Waarom is het ontwikkeld?

“AskMe is ontwikkeld met acht ziekenhuizen als tool om zorgprofessionals op de werkplek te ondersteunen”, vertelt Sascha de Vreeze van Noordhoff Health. “Of je nu een duur, nieuw apparaat moet schoonmaken of niet meer weet waarom een lampje brandt, dat kun je snel opzoeken in AskMe. In eerste instantie is AskMe gelanceerd met een klein aanbod en specifiek voor ziekenhuizen, maar dat zijn we snel aan het uitbreiden: er staan nu bijvoorbeeld al 70 leeronderwerpen in.”

Wat vond de praktijk?

Drie verpleegkundigen testten de tool een maand lang. Een greep uit hun reacties:

“Duidelijke, zichtbare onderwerpen: in testomgeving nog niet voor meerdere apparaten toepasbaar, daardoor niet heel veel gebruikt.”

“Geweldig, eenvoudig te gebruiken. Inloggen even onhandig, mogelijk door testversie. Maar verder heel handig te gebruiken.”

“Goed te gebruiken voor collega’s bij instructie, wel nog beperkt bruikbaar voor de sector vvt.”

Meer weten of zelf proberen?

Bekijk de demo of vraag een proeflicentie aan.

Lees meer over AskMe in het artikel in Onderwijs & Gezondheid.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)