Richtlijn Decubitus in revisie

  • In ontwikkeling
  • Ontwikkeld door V&VN

In opdracht van: V&VN en ZonMw 
Ontwikkelaar: Radboud UMC
Gereed: 2020

Deze richtlijn is in ontwikkeling

Het ontwikkeltraject is gestart. De werkgroep ontwikkelt via een vastgestelde methode een eerste versie. Eén of meer afgevaardigde(n) van betrokken V&VN afdeling(en) vertegenwoordigen de beroepsgroep.

Decubitus is een ernstige aandoening die leidt tot hoge ziektelast bij patiënten en een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten spelen een belangrijke rol in de uitvoering van decubituszorg. Om de zorgdisciplines hierin te ondersteunen, wordt een nieuw kwaliteitsstandaard ontwikkeld. Naast richtlijnen, zet deze kwaliteitsstandaard in op verbeteren van organisatie in de zorg, zelfmanagement en eigen regie van de patiënt. Organisatie van zorg en eigen regie van de patiënt zullen hierin een rol spelen. Door middel van deelcommissies worden knelpunten opgesteld en uiteindelijk aanbevelingen gedaan over signalering, preventie, behandeling en evaluatie in de decubituszorg.

Totdat de nieuwe richtlijn gepubliceerd is, kun je gebruik maken van de huidige richtlijn. Deze is destijds geautoriseerd door V&VN.

Naar het document

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.