Kwaliteitsstandaard Signalering en Preventie van Zorginfecties

  • In ontwikkeling
  • Ontwikkeld door V&VN

In opdracht van: V&VN en ZonMw
Ontwikkelaar: IQ healthcare (wetenschappelijke afdeling van Radboudumc)
Gereed: 2020

Deze richtlijn is in ontwikkeling

Het ontwikkeltraject is gestart. De werkgroep ontwikkelt via een vastgestelde methode een eerste versie. Eén of meer afgevaardigde(n) van betrokken V&VN afdeling(en) vertegenwoordigen de beroepsgroep.

Zorginfecties vormen een belangrijk probleem in de Nederlandse gezondheidszorg, met nadelige gevolgen voor de gezondheid van patiƫnten en kosten van zorg. Verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden hebben een belangrijke rol bij het signaleren en voorkomen van zorginfecties. Dit blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk. Om hen hierin te ondersteunen, wordt een generieke kwaliteitsstandaard ontwikkeld. Deze kwaliteitsstandaard richt zich op:

1. Praktische handvatten om het (het risico op) zorginfecties te signaleren,

2. Het vaststellen van basale infectiepreventiemaatregelen die van toepassing zijn voor alle zorgsectoren en voor alle personen die verpleegkundige zorg ontvangen

3. Het definiƫren van ondersteunende maatregelen die de naleving met de infectiepreventiemaatregelen faciliteren en bevorderen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.