‘Zorg voor voldoende PBM en voorrang bij testen voor zorgmedewerkers’

  • 10 augustus 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Werken met PBM Robin Utrecht (ANP)
Foto © Robin Utrecht (ANP)

Voldoende beschermende middelen, het sneller testen van verpleegkundigen en verzorgenden én nog meer aandacht voor de publieksmaatregelen. Daarvoor pleit V&VN samen met ActiZ, InEen, NHG, LHV en Zorgthuisnl in een brief aan de Tweede Kamer. “Het is belangrijk dat we goed voorbereid zijn op de tweede golf. We moeten koste wat kost voorkomen dat er opnieuw een schrijnend tekort is aan beschermende middelen zoals begin dit jaar. Door gezamenlijk een oproep te doen, vooruitlopend op het Tweede Kamer debat op 12 augustus over de coronacrisis, willen we ervoor zorgen dat de aandacht niet verslapt voor deze belangrijke punten”, aldus V&VN-voorzitter Gerton Heyne.

‘Coronamaatregelen niet negeren’

Op dit moment stijgt het aantal besmettingen. Met het mooie weer trekken meer mensen eropuit. “Het is daarom juist nú belangrijk dat de samenleving probeert om een tweede coronagolf te voorkomen. Afstand houden, zoveel mogelijk thuiswerken, handen wassen, ga zo maar door. Je aan deze maatregelen houden en de maatregelen niet negeren, dát getuigt van echte waardering en respect voor verpleegkundigen en verzorgenden”,  stelt Heyne.

“Veiligheid is het allerbelangrijkste. En we hebben belangrijke lessen geleerd tijdens de eerste golf. Het mag écht niet nog een keer gebeuren dat de wijk en de verpleeghuizen achteraan staan bij de verdeling van de beschermede middelen”, zegt Heyne.

Op dit moment ontvangt V&VN signalen dat verpleegkundigen en verzorgenden soms dagen moeten wachten voordat ze in aanmerking komen voor een test. Vervolgens laat ook de uitslag lang op zich wachten. Hoelang dit duurt verschilt per regio, maar in afwachting van de uitslag kan een verpleegkundige of verzorgende soms dagenlang geen zorg bieden. Daarom pleitte V&VN al eerder voor voorrang bij het testen voor verpleegkundigen en verzorgenden.

De Tweede Kamer komt op woensdag 12 augustus terug van reces om te praten over de coronacrisis. Dit debat is aanleiding om aan de hand van deze gezamenlijke brief opnieuw aandacht te vragen voor de hierboven genoemde belangrijke punten.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)