Zo ga je om met de Wet zorg en dwang tijdens de coronacrisis

  • 26 maart 2020
  • Nieuwsbericht
  • Wet- en regelgeving
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundigen achter computer / planning

De coronacrisis vraagt veel van verpleegkundigen en verzorgenden. In veel gevallen gaat de zorg gewoon door, maar er komt ook extra zorg bij. Dit kan voor dilemma’s zorgen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de Wet zorg en dwang tijdens de coronacrisis? Het ministerie van VWS heeft hier informatie over gedeeld. De kern: weet wanneer je wel en niet mag afwijken van het stappenplan van de Wet zorg en dwang. Lees hier hoe dit precies zit.

Groepsmaatregelen

Werk je in een verpleeghuis? Dan is er op dit moment geen mogelijkheid tot bezoek voor bewoners. Veel bewoners verblijven in hun eigen kamer. Eten of andere activiteiten in de gemeenschappelijke ruimtes is er vaak niet meer bij. Een beperking van vrijheid, maar het gaat hierbij om een collectieve maatregel die voor alle bewoners geldt. Het stappenplan van de Wet zorg en dwang is in dit geval niet van toepassing.

Individuele maatregelen

Als het gaat om een maatregel voor een individuele patiënt/cliënt, geldt het uitgangspunt dat je als verpleegkundige of verzorgende de juiste professionele afwegingen maakt. Welke zorg is het best passend voor deze patiënt of cliënt? Door het coronavirus zijn er capaciteitsproblemen van het zorgpersoneel. Daarom kan er ook bij individuele maatregelen geheel of gedeeltelijk worden afgeweken van het stappenplan van de Wet zorg en dwang. Dit gebeurt op basis van de professionele afweging die je als zorgprofessional moet maken. Wel moeten de gemaakte afwegingen zo veel mogelijk worden vastgelegd in het zorgplan.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!