Verpleeghuizen dicht voor bezoek: ‘Geen familie, geen mantelzorger, hoe moet dat?’

  • 19 maart 2020
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleeghuizen Corona

Minister De Jonge van VWS kondigde zojuist aan dat er geen bezoek meer langs mag komen in verpleeghuizen. De maatregel wordt genomen om kwetsbare groepen in de samenleving extra te beschermen tegen het coronavirus. De maatregel geldt ook voor kleinschalige woonvormen in ouderenzorg. Er wordt een uitzondering gemaakt voor mensen in de stervensfase.

"We hebben begrip voor deze maatregel, maar het doet erg veel pijn", zegt Gerton Heyne, voorzitter a.i. V&VN: "Dit heeft een enorme impact op het gemoed van bewoners, hun familie en mantelzorgers. En dat gaat iedereen die in een verpleeghuis werkt merken. De zorgvraag van ouderen neemt toe als zij geen enkel bezoek meer mogen ontvangen. Daar kun je als verzorgende of verpleegkundige moreel last van krijgen. Je kunt het gevoel krijgen dat je bewoners aan hun lot overlaat, waar anders mantelzorgers bijspringen. Ik wil me graag richten tot de verzorgenden en verpleegkundigen die werkzaam zijn in een verpleeghuis. Laat ons alsjeblieft via het meldpunt van V&VN weten waar jij je zorgen over maakt, voor welke dilemma’s je komt te staan en wat je nodig hebt. We zorgen dat het signaal snel terechtkomt bij VWS en andere partijen die kunnen bijdragen aan een oplossing. We hopen ook dat voormalig verzorgenden en verpleegkundigen overwegen om te helpen in verpleeghuizen. Dat kan sinds vandaag via extrahandenvoordezorg.nl."

Zorgen

Vanuit de verpleeghuizen kwamen afgelopen week via het Meldpunt van V&VN zorgen binnen over de situatie. Een verpleegkundige ziet het weren van bezoek als een risico: "Minder mensen toelaten in verpleeghuizen betekent geen familie, geen mantelzorgers, misschien ook geen stagiaires. Dus steeds minder helpende handen, terwijl mijn collega’s beginnen uit te vallen door ziekte. Hoe moet dat?"

Een verzorgende uit een verpleeghuis in Noord-Holland: "We hebben op twee locaties al cliënten met het coronavirus. Zij worden omdat ze aan dementie lijden niet opgenomen in een ziekenhuis maar bij ons in huis verzorgd. Zij begrijpen niet dat ze afgezonderd moeten blijven. Soms worden ze agressief. Een mondkapje houden ze sowieso niet op, dat halen ze er meteen af. En bij dementie is het de hele dag: lopen, lopen, lopen. Dus in afzondering houden is heel lastig."

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)