Wijkverzorgende IG Elly Beunk over 2020: 'Niets was meer zoals ik gewend was'

  • 29 december 2020
  • Interview
  • V&VN Algemeen
Elly Terugblik
Foto © Milan Vermeulen

In deze laatste week van 2020 blikken we met een aantal zorgprofessionals terug op een veelbewogen, hectisch en heftig (corona)jaar. Dit keer: Elly Beunk. Ze werkt als wijkverzorgende IG in de Achterhoek en is bestuurslid van het platform V&VN Verzorgenden.

 

Elly, hoe heb jij 2020 beleefd?

"Corona kwam met een enorme vaart onze zorg in. We hebben op onze toppen gefunctioneerd. Er werd heel veel van ons gevraagd, we moesten flexibel zijn, ons aanpassen (of niet), kritisch zijn, grenzen aangeven, bewust zijn van onze rol als verzorgenden. Ik moest altijd nadenken over wat mijn volgende stap moest zijn. Niets was meer zoals ik gewend was, want aan alles zat een vraag en afweging vast. Op het gebied van werk en privé, maar ook als bestuurslid van het platform V&VN Verzorgenden. Een ding staat vast: ik heb heel veel geleerd."

Wat was jouw hoogtepunt?

"Het feit dat het we als bestuur van het platform heel actief zijn geweest binnen en buiten V&VN. Daardoor zijn we heel zichtbaar geworden en hebben we ons steentje op heel veel plaatsen kunnen bijdragen. We hebben kunnen vertellen over wat belangrijk is voor verzorgenden en ze een stem gegeven."

En het absolute dieptepunt?

"Dat was - nog op de valreep van het jaar - dat Jaap van Dissel verzorgenden schoffeerde in een interview met NOS. De uitspraak staat niet op zichzelf, want al jaren moeten we opkomen voor verzorgenden en de langdurige zorg. Van Dissel verwoordt wat we al jaren horen. We zetten ons al tijden in om het beeld over verzorgenden te veranderen en we hopen dat we hiermee verder komen. Want het maakt het allemaal wel heel duidelijk. Dan kan een vervelende uitspraak toch ook iets positiefs met zich meebrengen."

Welke les neem je mee naar 2021?

"Ik hoop dat het coronavirus verdwijnt. Het sleutelwoord dit jaar is voor ons als bestuur is samenwerking. Op ons werk en binnen de beroepsvereniging. Als samenwerken met een leidinggevende of het management niet loopt, is de zorg in een crisissituatie niet te doen. Zorg ervoor dat die samenwerking goed gaat of verbetert, want we zijn nog niet van het virus af. En wat we ook moeten meenemen naar het nieuwe jaar: de samenwerking tussen verschillende organisaties in de regio, die in de coronacrisis is ontstaan."

Tot slot, wat wens je andere verpleegkundigen en verzorgenden toe?

"Laten we ons mooie vak met trots uitdragen en zo jongeren te inspireren om dit werk ook te gaan doen. En ik wens dat er voor iedereen weer een balans mag komen tussen werk en privé."

Ook sociaal psychiatrisch verpleegkundige Nandl Lokhorst blikte terug op 2020. Ze noemt het een zeer moeilijk jaar. Lees hier het interview.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)