‘Vaccinatiestelsel voor volwassenen nodig’

  • 28 juni 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
IMG 7291

Er moet een toekomstbestendig vaccinatiestelsel voor volwassenen komen, naast het al bestaande vaccinatieprogramma voor kinderen. Daarvoor pleit een breed verbond van zorgprofessionals, brancheorganisaties, patiënten- en ouderenorganisaties in een brandbrief die 28 juni naar de Tweede Kamer-commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is gestuurd. V&VN maakt deel uit van deze coalitie.

In de brandbrief luidt de coalitie de noodklok over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Want deze ontwikkeling brengt de volksgezondheid ernstig in gevaar. Ook vindt de coalitie dat de adviezen van de Gezondheidsraad over bepaalde vaccinaties niet snel genoeg worden opgevolgd. “Zo blijft gezondheidswinst achter en dat is voor Nederland onacceptabel. Internationaal gezien loopt ons land steeds verder achter op de aanbevelingen van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en European Centre for Disease Prevention and Control”, zo staat in de brief.

“We hopen dat deze brief voldoende aanknopingspunten biedt om uitgenodigd te worden en onze zorgen te bespreken”, aldus de coalitiepartners. In april trok de coalitie ook al aan de bel. Sindsdien hebben zich meer organisaties en gezondheidsexperts aangesloten.

Meer informatie over de coalitie en de gevolgen van een lage vaccinatiegraad vind je op www.benedenpeil.nu.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)