Noodklok luidt over afname vaccinatiegraad

  • 22 april 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
IMG 7256
V&VN-bestuurder Jaap Kappert pleit voor vaccineren

Een breed verbond van zorgprofessionals, brancheorganisaties, patiënten- en ouderenorganisaties luidt de noodklok over de afname van de vaccinatiegraad en de uitbraak van infectieziekten in Nederland. V&VN maakt deel uit van deze coalitie. “Gezamenlijk roepen wij Nederlanders op om zich goed te laten informeren over vaccinaties”, aldus V&VN-bestuurder Jaap Kappert bij de aftrap van de European Immunization Week op maandag 22 april.

“Wij hebben als zorgprofessionals een belangrijke taak. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben het meest contact met vaak kwetsbare patiënten en cliënten in de publieke gezondheid, het ziekenhuis, het verzorgingshuis, in de wijk, in de ggz én de gehandicaptensector”, vervolgt Kappert. “Ook kunnen wij als zorgprofessional dicht bij de patiënt goed uitleggen waarom een bepaalde vaccinatiegraad nodig is. Uiteraard moeten zorgprofessionals zelf weten of ze bijvoorbeeld een griep- of coronavaccinatie halen. Onze beroepsvereniging vindt dat wel verstandig.” 

Ted van Essen, voormalig huisarts en voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting, benadrukt: “Vaccinaties zijn een cruciale pijler in de preventie van ernstige ziekten en het voorkomen van uitbraken. Het is van essentieel belang dat we als samenleving de urgentie van vaccinatie blijven erkennen en omarmen.” 

Jaap Kappert is over dit onderwerp met andere zorgprofessionals -zoals viroloog Marc van Ranst en Longfondsdirecteur Károl Illy- ook te beluisteren op NPO Radio 1 bij Spraakmakers. De stelling hierbij is dat ‘alles op alles moet worden gezet om mensen te overtuigen van nut en noodzaak van vaccinaties’.

Van Ranst is van mening dat zorgprofessionals zich vooral moeten richten op de twijfelaars. “Steek geen tijd in mensen die ervan overtuigd zijn dat vaccins gevaarlijk of onzin zijn, maar in de twijfelaars.” Kappert benadrukte dat het uitgangspunt informeren moet zijn en niet overtuigen. Luister hier naar Spraakmakers.

Meer informatie over de gevolgen van een lage vaccinatiegraad vind je op www.benedenpeil.nu.

Banner Benedenpeil 300X250px

Met één stem

De coalitie die de noodklok luidt, bestaat uit artsenfederatie KNMG, apothekersorganisatie KNMP, AJN Jeugdartsen, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Beroepsvereniging van en voor Physician Assistants, Long Alliantie Nederland, Nederlandse Influenza Stichting, Aidsfonds, Longfonds, Stichting voor Afweerstoornissen en ANBO-PCOB.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)