V&VN-visie over roken is eerste stap: ‘Het is nu aan organisaties om beleid te maken’

  • 31 mei 2021
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Rookverbod

Elk jaar sterven in Nederland duizenden rokers aan een door roken veroorzaakte ziekte. Wij – als verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten – kunnen een rol vervullen in preventie, advisering en behandeling van tabaksverslaving. Vandaag, op Werelddag zonder tabak, lanceert V&VN de visie Roken? Onze Zorg!. Een mooie eerste stap, vindt Nelleke Maas (65), verpleegkundig specialist in de jeugdgezondheidszorg en lid van Taskforce Rookvrije Start, die betrokken was bij de totstandkoming. “Het is nu aan zorgorganisaties om hier beleid op te maken. Dat is nodig, want nog niet alle professionals gaan het gesprek over roken aan met hun cliënten of patiënt.”

Hoewel het algemeen bekend is hoe schadelijk roken is, blijft het een groot probleem. Nelleke: “Dagelijks beginnen nog zo’n 75 tieners met roken. Daarbij komt dat er in sigaretten meer verslavende stoffen worden verwerkt dan een jaar of dertig tot veertig geleden. Roken is echt verslavend vanaf de eerste sigaret.”

We moeten vaker het gesprek aan met onze cliënten en patiënten, vindt Nelleke, die bijvoorbeeld in haar eigen sector merkt dat het onderwerp niet altijd wordt aangesneden. “In een consult van een kwartier moet er al vaak zoveel besproken worden, dat dit er dan bij inschiet. Het hangt nog te veel af hoe belangrijk een zorgmedewerker het vindt. Dat moet anders. Minstens zo belangrijk is dat we met z’n allen dezelfde boodschap uitdragen. Een zwangere cliënt vertelde dat haar verloskundige ermee instemde dat ze een paar sigaretten per dag rookt tegen de stress. Wat voor zin heeft het als ik dan iets anders zeg?”

Dilemma’s voor wijkverpleging

Vooral in de wijkverpleging zijn de problemen groot. Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die bij rokers thuis komen, komen vaak voor dilemma’s te staan. “Sommigen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om er iets van te zeggen. Begrijpelijk, want je komt bij iemand thuis”, zegt Nelleke. “Aan de andere kant is het jouw werkplek en moet je wel zorg verlenen. Een wond verzorgen, helpen met douchen en aankleden: je hebt lichamelijk contact. Ook al rookt een cliënt op dat moment niet, de stoffen zitten overal: op kleding, huid en meubels.”

Ook al rookt een cliënt op dat moment niet, de stoffen zitten overal.

De opgestelde visie is onder andere bedoeld om het bewustzijn rondom roken te vergroten. Nelleke: “Het zorgt ervoor dat je jezelf als zorgprofessional gesteund voelt. En het is ook iets concreets waarmee je roken binnen je eigen organisatie bespreekbaar kunt maken. De visie is een eerste stap, het is nu aan zorgorganisaties om hier beleid op te maken.”

Thema: Stoppen met roken
  • V&VN Algemeen

Stoppen met roken

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden. Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten kunnen een rol vervullen in preventie, advisering en behandeling van tabaksverslaving. Op deze themapagina vind je informatie en handvatten.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)