V&VN steunt de staking van de vakbonden

  • 14 maart 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundigen_ziekenhuis_2

Beroepsvereniging V&VN spreekt haar steun uit voor de landelijke stakingsdag van 16 maart in de ziekenhuizen die de bonden hebben afgekondigd. Omdat de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen, is besloten die dag zondagsdiensten te draaien. “Het is belangrijk dat er snel goede loonafspraken worden gemaakt. Die afspraken zijn bepalend voor de ontwikkeling van de zorg”, zegt voorzitter Bianca Buurman.

De zorgvakbonden FNV, CNV, NU'91 en FBZ eisen onder andere meer loonsverhoging dan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt te kunnen bieden. “Wij steunen de bonden”, stelt Buurman.

“Onze beroepsgroepen hebben een lange en zeer intensieve covidpandemie achter de rug en staan de komende jaren voor de immense opgave om de sterk groeiende zorgvraag in goede banen te leiden. De impact van de snel wijzigende demografische situatie in Nederland is zeer groot en vergt een transformatie van de zorg waarin de verpleegkunde een sleutelrol speelt. Het is daarom geen goede zaak om afspraken over arbeidsvoorwaarden nog langer uit te stellen.”

Eerder benadrukte Buurman al: “Twee jaar geleden, op de Dag van de Verpleging, publiceerde de SER het advies Aan de slag voor de zorg. Belangrijk onderdeel van dit advies: maak extra geld vrij om beloningen te verbeteren. Het wordt tijd dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Er is een ruimhartige loonontwikkeling afgesproken met het oog op de inflatie. Het is cruciaal dat de bonden en de werkgevers hierover afspraken maken en dat de financiering beschikbaar komt. Voor álle sectoren. Dus niet alleen voor de ziekenhuiszorg, maar ook voor iedereen die werkzaam is in de verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)