V&VN Magazine: Coronalessen

  • 13 augustus 2020
  • V&VN magazine
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine 2020 3

We zijn scherper dan ooit”, aldus wijkverpleegkundige Anja. Hoewel de coronapiek veel van verpleegkundigen en verzorgenden heeft gevraagd, zijn er ook een hoop lessen geleerd. Wat zijn de belangrijke inzichten uit de verschillende sectoren? Zijn we voorbereid op een eventuele tweede piek? En wat weten we nu eigenlijk over het coronavirus? Je leest het in deze editie van V&VN Magazine.

In dit nummer

‘Het heeft me superstrijdbaar gemaakt’
Chief Nursing Officer Bianca Buurman over hoe ze zich bij de beleidsmakers naar binnen moest vechten om de stem van verpleegkundigen en verzorgenden te laten horen. 
Lees het interview met Bianca

Wat we weten over corona
De laatste inzichten over besmetting, behandeling, (na)zorg en sterfte.
Lees dit artikel

Hoe gaat het nu…

… in de verpleeghuizen 
Verzorgende Arieke en verpleegkundige Trea over de invloed van de (V)VAR, saamhorigheid, hygiënisch werken en de bezoekregeling. “Je kunt maar één keer afscheid nemen.”
Lees het interview met Arieke en Trea

… in de ggz
Verpleegkundig specialist Frenk Dik en zijn collega’s hebben de afgelopen maanden geleerd goed voor zichzelf en elkaar te zorgen. “We bespreken elke ochtend: kun je de dag aan?”

… bij de GGD
Het bron- en contactonderzoek verloopt niet altijd zonder slag of stoot, weet verpleegkundige Jan. “Soms gooien ze de hoorn erop.”

… in de longzorg
Longverpleegkundigen hebben hun handen vol aan coronapatiënten én bestaande longpatiënten. “Ik merk dat coronapatiënten heel langzaam herstellen.”

… in de wijk
Verzorgende Jolanda en wijkverpleegkundige Anja over de gevolgen van afschaling van zorg en eenzaamheid in de wijk. “De situatie thuis was minstens zo schrijnend als in de verpleeghuizen.”
Lees het interview met Jolanda en Anja

... op de IC
Meer waardering, loopbaanperspectief en zeggenschap: dat is nodig om IC-verpleegkundigen én alle andere verpleegkundigen en verzorgenden in de zorgketen te behouden. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is al begonnen. “Er wordt goed voor ons gezorgd.”
Lees het interview met Joyce en Elke

Wat weet jij over hygiënisch werken?
Doe de test

En meer!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)