V&VN Magazine: Buiten adem

  • 17 december 2020
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN Magazine Buiten Adem

In deze editie van V&VN Magazine vertellen verpleegkundigen en verzorgenden over de maandenlange marathon waar zorgprofessionals nog midden in zitten. Wat is het verschil tussen de eerste en de tweede golf? Ook gaat het over corona-bevallingen en afschalen van zorg in de wijk. Wat komt daar allemaal bij kijken? En we spreken met studenten die dit jaar voor de zorg hebben gekozen. Wat motiveert hen? Je leest het (en meer) in V&VN Magazine: Buiten adem.

In dit nummer:

- 'Iedereen werkt zich nu de tandjes'

Het verschil tussen de eerste en de tweede coronagolf is groot. Verzorgende en leerling-verpleegkundige Dorien Spies en verpleegkundig specialist Inge Rinzema werken in de verpleeghuiszorg. Ze zijn blij dat bewoners nu wél bezoek kunnen ontvangen, maar het vele overwerk maakt het pittig.

IC-verpleegkundige Leonie is nog moe van de eerste golf en moet dagelijks discussies met patiënten aangaan over of het virus wel echt bestaat. “Heel frustrerend.” Lees hier meer.

Tweedegolf Header1440x720
Dorien, Inge en Leonie © Bram Petraeus

- Cohortverplegen: heftig, intens én bijzonder

Hoe richt je een cohortafdeling in? De meeste verzorgenden en verpleegkundigen moesten bij nul beginnen. Erik en Janneke vertellen hoe zij dit hebben aangepakt. “Die eerste dag, toen er vier bewoners overleden, draaide ik volledig op adrenaline.” Lees meer

- Wat we weten over corona

Al maanden wapenen we ons met maatregelen, beschermende middelen, teststraten en coronadashboards. Maar wat hebben we de afgelopen tijd geleerd over het coronavirus? Je leest de laatste inzichten over besmetting, behandeling, sterfte en de naderende vaccins.

- Een zware bevalling

Obstetrie-verpleegkundige Lisenka Zwemmer coacht ook vrouwen met corona door een bevalling. Ze vertelt dat haar werk door alle maatregelen een stuk zwaarder is. "Maar voor de vrouwen zelf is het natuurlijk veel zwaarder. Als de baby geboren is en de moeder wil haar kind knuffelen of voeden, moet dat masker wél op. Ook even een kusje geven kan niet, omdat ze het coronavirus dan kan overdragen.” Lees hier meer.

Obstetrie-verpleegkundige Lisenka Zwemmer
Foto © Roos Koole

- Afschalen in de wijk, maar hoe?

Hoe houd je de zorg in de wijk op peil ten tijde van corona, zeker als je organisatie toch al kampt met personeelstekorten? Wanneer is het veilig om iemand tijdelijk geen zorg te geven? Hoe voorkom je eenzaamheid en depressie onder je cliënten?

Een wijkverpleegkundige, verzorgende IG en een casemanager dementie vertellen over hun ervaringen. “Ik kan er ’s nachts wel eens van wakker liggen.” Lees hier meer.

Anneleen van Osta
Foto © Arnold Reyneveld

- Onder de loep

Hoe kun je tijdens een grote corona-uitbraak de familie en naasten van patiënten het beste informeren en ondersteunen? Senior verpleegkundig onderzoeker Anne Eskes (Amsterdam UMC) zocht het uit, samen met haar collega’s Jolanda Maaskant en Irene Jongerden. “Bel op het afgesproken tijdstip.” Lees hier meer.

- Nieuwe collega's op komst

Er zijn dit jaar meer inschrijvingen voor zorgstudies dan ooit. Wie zijn deze eerstejaars studenten en wat motiveert hen? We vragen het twee verpleegkundestudenten en een zijinstromer die de opleiding maatschappelijke zorg & verzorgende IG doet. “Corona heeft mijn keuze versterkt.” Lees hier meer.

V&VN Magazine #5: Buiten adem - Frisse wind
Foto © Maartje ter Horst

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)