Een zware (corona)bevalling: 'Knuffelen of een kusje? Dan moet dat masker wel op'

  • 11 januari 2021
  • V&VN magazine
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Obstetrie-verpleegkundige Lisenka Zwemmer
Foto © Roos Koole

“Een mondneusmasker, een schort met lange mouwen, handschoenen en een spatbril”, somt Lisenka Zwemmer (28) op. Ze werkt als obstetrie-verpleegkundige bij het Verloscentrum van Amsterdam UMC. In V&VN Magazine vertelt ze over haar werk tijdens de coronacrisis.

“Ik heb een paar keer een coronabevalling meegemaakt. Het is een stuk zwaarder dan normaal, omdat ik helemaal ben ingepakt. Ademhalen gaat moeilijker en het is heel zweterig. Elke keer als ik de ruimte verlaat, moet ik alles op een speciale manier afdoen om besmetting te voorkomen. Dat maakt het vermoeiender om iemand door een bevalling te coachen. Maar voor de vrouwen zelf is het natuurlijk veel zwaarder. Als de baby geboren is en de moeder wil haar kind knuffelen of voeden, moet dat masker wel op. Ook even een kusje geven kan niet zomaar, omdat ze het coronavirus dan kan overdragen.”

Achteraf vertellen moeders hoe fijn het was dat we al die tijd bij ze zijn gebleven, ingepakt en al.

Niet alleen de bescherming maakt het zwaar, ook het werk zelf. “We hebben een aangepaste bezoekersregeling om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Behalve de partner, is er geen bezoek welkom. Is de vrouw niet besmet, dan mag er nog één iemand extra komen. Sommige mensen vinden dat heel vervelend. Het komt weleens voor dat iemand zo agressief wordt, dat er een beveiliger moet komen.” Toch heeft haar werk in deze tijd ook mooie kanten. “Mensen zijn vaak heel dankbaar. Achteraf vertellen moeders hoe fijn het was dat we al die tijd bij ze zijn gebleven, ingepakt en al. En dat we ze niet in de steek hebben gelaten. Daar doe je het voor.”

Bron: V&VN Magazine 5-2020 | Tekst: Sandra van de Wiel | Beeld: Roos Koole

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!