Tweede Kamer: ambulanceverpleegkundige blijft ambulanceverpleegkundige

  • 25 juni 2020
  • Nieuwsbericht
  • Ambulancezorg
V&VN Magazine #2: Corona (Jan Hoefnagel) - Ambulanceverpleegkundige

De last-minute lobby van ambulanceverpleegkundigen om de titel ‘ambulanceverpleegkundige’ expliciet opgenomen te krijgen in de tekst van het wetsvoorstel ambulancevoorzieningen is geslaagd. Hoewel de Tweede Kamer de behandeling niet tot na de zomer uit wilde stellen, heeft een meerderheid zich gisteren alsnog achter het voorstel van de SP geschaard om overal in de wetstekst het woord ‘ambulancezorgprofessional’ te vervangen door ‘ambulanceverpleegkundige of andere ambulancezorgprofessional’.

Ook minister Van Rijn steunt de wijziging van zijn eigen wetsvoorstel: “Het is belangrijk dat ambulanceverpleegkundigen zich erkend voelen.” Bekijk de reactie van de minister hier. Jan Hoefnagel, voorzitter van V&VN Ambulancezorg: “Super dat de politiek naar ons luistert. Ik ben de initiatiefnemers van de petitie en alle andere collega’s die zich uitgesproken hebben, erg dankbaar. We hebben elkaar gevonden en wat mij betreft houden we dat vast. Laten we er samen voor zorgen dat niemand meer om de stem van ambulanceverpleegkundigen heen kan. Op de werkvloer én in Den Haag.”

Internetconsultatie in de zomer

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel, zei minister Van Rijn verder dat de rollen van de BMH (bachelor medisch hulpverlener), de PA (physician assistant) en de verpleegkundig specialist uitgewerkt zullen worden in een ministeriële regeling. Deze zomer kan daar via een internetconsultatie op worden gereageerd. In die ministeriële regeling zal de minister ook aangeven hoe hij wil stimuleren dat verpleegkundig specialisten, samen met artsen, hun rol als MMA oppakken.

Tijdens het debat in de Kamer heeft GroenLinks gepleit voor meer zeggenschap voor ambulanceverpleegkundigen in hun RAV. De minister is het daarmee eens en gaat hierover in gesprek met AZN. Hoefnagel: “Ik roep alle collega’s op om die zeggenschap ook maximaal op te eisen. Niks over ons, zonder ons. Laat vooral ook weten of je hier goede ideeën over hebt. Dat kan door een mail naar voorzitter.ambulancezorg@venvn.nl of meld je op Twitter @venvn_ambulance.”

Stemming 30 juni

De stemming over de wet en de ingediende amendementen is op 30 juni. Volg onze lobbyist @FrancisBolle op Twitter voor de laatste politieke ontwikkelingen.

Het hele debat terugkijken? Dat kan hier.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd