Twee nieuwe afdelingen bij V&VN

  • 1 december 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundigen Met Mondkapje In Gesprek

Op 1 januari sluiten twee nieuwe afdelingen zich bij V&VN aan. Het gaat om de Beroepsvereniging Recovery Verpleegkundigen (BRV) en de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV). Hiermee gaat een jarenlang gekoesterde wens van V&VN, BRV en NVSHV in vervulling.

“Het is fijn om samen met V&VN verder op te trekken”, zegt voorzitter Rachel Walker van de BRV, die 27 jaar lang een zelfstandige beroepsvereniging was en recoveryverpleegkundigen en anesthesieverpleegkundigen vertegenwoordigt. “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder, luidt een bekend gezegde. Dat zagen we vooral in de coronacrisis. Juist toen werd voor ons heel duidelijk dat V&VN toch het centrale aanspreekpunt was. En wat ook meespeelde: bij ons ontbrak eenvoudigweg de structuur om op het landelijke toneel te spelen.”

Aan tafel

NVSHV-voorzitter Tanja van Roosmalen kan dat beamen. “Als zelfstandige beroepsvereniging ben je minder goed vindbaar. We merkten dat de laatste tijd. Als er een belangrijk thema was, bleek V&VN al aangesloten en wij als NVSHV niet. Dan namen we zelf pro-actief contact op met de vraag of we ook aan tafel mochten zitten en dan bleek dat er de aanname was gedaan dat de NVSHV onderdeel was van V&VN. Je stem is minder goed hoorbaar. De wil om toe te treden werd steeds groter, ook omdat het als kleine zelfstandige beroepsvereniging moeilijker werd om organisatorisch het hoofd boven water te houden.

En ook belangrijk: V&VN heeft al het Cluster Acute Zorg, met alle afdelingen die zich met acute zorg bezighouden, dus kunnen wij als NVSHV op een mooie manier met deze afdeling de krachten bundelen en ons netwerk vergroten. We kunnen snel met elkaar het gesprek aangaan en hopelijk snel mooie stappen vooruitzetten in onze ontwikkeling.”

Onder de vlag van V&VN hebben we straks een flink voordeel

Rachel Walker van de BRV voegt daaraan toe: “De samenwerking in de zogenoemde acute as is goed, er zijn korte lijnen, we weten elkaar goed te vinden en dat kan alleen maar beter worden. Nu doen we alles zelfstandig, maar de vraagstukken en wetgeving zijn zo complex geworden dat we onder de vlag van V&VN een flink voordeel hebben.”

Sterker opereren

“We zijn als V&VN enorm blij dat deze twee beroepsverenigingen ons komen versterken”, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman. “Met hen erbij kunnen we nog sterker opereren binnen de acute zorg. Een lang gekoesterde wens gaat op 1 januari in vervulling.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)