SER: meer geld, meer vrijheid, meer kansen voor zorgpersoneel

  • 12 mei 2021
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
IC-verpleegkundigen tijdens de coronacrisis

Zorgprofessionals moeten meer de ruimte krijgen om hun werk te kunnen doen. Om het toenemend personeelstekort in de zorg te lijf te gaan, is bovendien meer geld nodig voor beloning. De doorgroeimogelijkheden voor verpleegkundigen en verzorgenden moeten worden uitgebreid, en de bemoeizucht met de manier waarop zij hun werk doen moet aan banden.

Dat stelt de Sociaal Economische Raad (SER) in het vandaag verschenen advies ‘Aan de slag voor de zorg’. Het kabinet had om het advies gevraagd, omdat de personeelstekorten in de zorg voor steeds grotere problemen zorgen. Wat door de gevolgen van de coronapandemie extra duidelijk is geworden.

De strijd tegen het personeelstekort van op dit moment 40 duizend collega’s moet volgens de SER op verschillende fronten worden gevoerd: de balans tussen privé en werk moet worden hersteld, de loopbaanperspectieven moeten beter, stages moeten beter worden ingebed en om te voorkomen dat zorgpersoneel naar ander werk uitkijkt, moet de regelzucht omlaag en het salaris omhoog. Gebeurt dat niet, dan loopt het personeelstekort ook volgens het adviesorgaan de komende jaren fors op.

Vandaag  - op de Dag van de Verpleging – onderstreepte V&VN-voorzitter Bianca Buurman in een speech de noodzaak van een herstelplan voor de zorg. Dat plan moet verder gaan dan ‘zorg na corona’: verpleegkundigen en verzorgenden willen met elkaar aan de slag om werken in de zorg behapbaar en mooi te maken en een volgend kabinet moet daar bij helpen door ruimte vrij te maken. Door een loopbaan in de zorg voor nieuwe mensen aantrekkelijk te maken en door een manier te vinden waarop verpleegkundigen en verzorgenden voor de sector behouden blijven.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)