‘Rolmodellen nodig bij Samen Beslissen’

  • 31 mei 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige En Verzorgende Lopen In Verpleeghuis

In de ziekenhuizen wordt het proces van Samen Beslissen -waarbij de zorgprofessionals en de patiënt samen beslissen welke zorg het beste past- nog te weinig toegepast. “Het zou goed zijn om verpleegkundigen die hiermee zijn opgeleid en ervaring ermee hebben in te zetten als rolmodellen,” zegt V&VN-bestuurder Catharina van Oostveen.

Zij reageert hiermee op de uitkomst van een onderzoek naar Samen Beslissen dat is uitgevoerd in drie ziekenhuizen in opdracht van onder andere V&VN. “Als jij als verpleegkundige je collega samen met de patiënt en de arts een behandel- en verpleegplan ziet opstellen, dan kan je daarvan leren en inspiratie krijgen.”

Van Oostveen vindt wel dat er werk aan de winkel is. “Samen beslissen is een wezenlijk onderdeel van het vak. Als dit in de praktijk nog onvoldoende wordt herkend, is dat niet goed. V&VN heeft (samen met de NFU en de FMS) voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten e-learnings en andere tools ontwikkeld om Samen Beslissen aan het (ziekenhuis)bed meer toe te passen.”

In het onderzoek staat dat in de spreekkamer bij de huisarts Samen Beslissen veel bekender is. In het ziekenhuis lijken patiënten er nagenoeg niet mee bekend te zijn en juist veel vaker grote medische beslissingen aan de arts over te willen laten omdat dit de specialist is. “Zorgverleners hebben nog onvoldoende kennis en vaardigheden om samen beslissen toe te passen of doen het verschillend. Daardoor wordt de patiënt te weinig betrokken bij zijn eigen zorg of behandeling,” vatten de onderzoekers samen.

Van Oostveen: “Dat is jammer, want als verpleegkundige kan Samen Beslissen voordelen opleveren in je werk en ook de kwaliteit van zorg voor de patiënt kan verbeteren. Er stromen nu al verpleegkundigen uit de opleidingen die hun rol in Samen Beslissen goed kennen, maar zij komen in een praktijk waarin dit proces nog niet de standaard is. Daardoor worden patiënten onvoldoende betrokken bij keuzes in behandeling en de zorg tijdens opname. Er is een campagne geweest om het samen beslissen proces meer bekendheid te geven, maar het gaat natuurlijk om een lange termijn gedragsverandering. Onze rol als beroepsvereniging is het helpen van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten bij het bewuster en explicieter toepassen van samen beslissen.”

Meer weten over het Samen beslissen proces en jouw rol daarin? Bekijk dan hieronder de Kennisclip Samen beslissen:

Meer weten over jouw rol bij samen beslissen? Kom naar de Werkbijeenkomst Samen beslissen: zo doe je dat!

Op 29 juni 2023 organiseren, V&VN, de Federatie Medisch Specialisten en NFU gezamenlijk de Werkbijeenkomst Samen Beslissen: zo doe je dat! In één middag leer je hoe je samen beslissen (nog beter) kunt toepassen in je dagelijkse werk, de verschillende opleidingen en in bij- en nascholing. Je krijgt diverse tools, middelen en inspiratie aangereikt en kunt een workshop volgen over de rollen van de verpleegkundige en de verpleegkundig specialist. De werkbijeenkomst is geaccrediteerd met 5 punten. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)