E-learning: De kern van samen beslissen

In deze serie van vijf e-learnings focus je op de kern van Samen Beslissen. Wat is het nu écht en wat betekent het voor jou als zorgprofessional in je dagelijkse werkzaamheden? Hoe geef je Samen Beslissen vorm in het gesprek met de patiënt en naasten? Wil jij je kennis en vaardigheden om samen met patiënten te beslissen beter leren toepassen in de praktijk of verder ontwikkelen? Dan helpt dit pakket je zeker verder. En het mooie is, je kunt deze e-learnings kosteloos volgen.

Elearnings Uitgelegd Infographic

De vijf e-learnings zijn afzonderlijk van elkaar te volgen en bestaan elk uit verschillende onderdelen (microlearnings) van 15 minuten. In de e-learnings bekijk je diverse video’s, beantwoord je multiple choice vragen, krijg je concrete tips en worden er vragen gesteld over jouw eigen ervaringen. Ook reflecteer je op hoe je samen beslissen terugziet in de diverse video’s. Hoe verlopen de gesprekken, leeft de zorgprofessional zich voldoende in de situatie van de patiënt, toont deze compassie en welke knelpunten vallen je op? En hoe pas je Samen Beslissen eigenlijk zelf toe in een dialoog met een patiënt?

Route van de patiënt 1: van opname tot ontslag

In deze e-learning maak je kennis met een patiënt die in eerste instantie bij de huisarts komt omdat hij zich niet zo lekker voelt, mogelijk heeft hij een TIA gehad. Later krijgt hij een herseninfarct. Vanuit verschillende perspectieven, van zowel zorgprofessionals als de patiënt en zijn naasten, kijk je naar het proces van Samen Beslissen in de route van deze patiënt.

Naar de e-learning
Route van de patiënt 2: Verschillende patiënten van opname tot ontslag

In deze e-learning volg je verschillende patiënten, een kind, een student en een volwassen patiënt, met ieder een ander verhaal en ziektebeeld. Ook hier krijg je een inkijk in de route die zij bewandelen in het proces van Samen Beslissen. Wat gaat goed en wat kan beter? Hoe zou jij het aanpakken?

Naar de e-learning
Interprofessionele samenwerking

In deze verdiepingsmodule kijk je hoe interprofessioneel samenwerken het proces van Samen Beslissen (meer) kan ondersteunen

Naar de e-learning
Bijzondere doelgroepen

Deze verdiepingsmodule richt zich op specifieke doelgroepen die ander gedrag of andere vaardigheden van je vragen. Waar moet je rekening mee houden en hoe kun je Samen Beslissen hier toepassen?

Naar de e-learning
De rol van de verpleegkundige

In deze verdiepingsmodule staan we stil bij de verschillende rollen van de verpleegkundige of verpleegkundig specialist bij het Samen Beslissen en de mogelijke toepassingen in het dagelijks werk.

Naar de e-learning

Praktische informatie

Voor alle e-learningmodules zijn toetsen in ontwikkeling. Hiermee kun je nagaan in hoeverre je de inhoud beheerst. Toetsen zijn naar verwachting begin 2023 beschikbaar.

Ben je trainer, docent of (praktijk)opleider?
De e-learnings 'De kern van samen beslissen' en ook de losse video’s uit de e-learnings zijn rechtenvrij en mag je onbeperkt inzetten binnen je eigen organisatie of opleiding voor trainings- en opleidingsdoeleinden. Hulp nodig? De Handleiding ‘Zorgprofessionals opleiden in Samen Beslissen’ helpt je verder met o.a. de theorie van Samen Beslissen en onderwerpen als leerdoelen formuleren, feedback geven, gespreksvaardigheden trainen en onderwijs samenstellen. 
Je vindt deze materialen op Kennisplatform Uitkomstgerichte zorg.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)