Richtlijn RIVM testen zorgmedewerkers

  • 25 maart 2020
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Ziekenhuis verpleegkundigen aan het werk / Richtlijnen

Het RIVM heeft een richtlijn uitgebracht voor het inzetten en testen van zorgmedewerkers. Hierin zegt het RIVM wanneer je wel kan werken, wanneer het beter is om niet te werken én wanneer je getest moet worden.

Het testbeleid voor zorgmedewerkers is één van de onderwerpen waar we op ons meldpunt de meeste signalen over binnen krijgen. “Wij staan het dichtst bij de kwetsbare groep. Waarom dan niet thuisblijven, testen en pas bij negatieve test weer werken?” “Is het niet verstandig om iedereen die als zorgprofessional in een instelling werkt (of thuiszorg) te testen?” De richtlijn van het RIVM geeft nu aan welke stappen moeten worden doorlopen bij een medewerker met symptomen van COVID-19: hoesten en/of neusverkouden en/of koorts.

Werkt dit voor jou?

V&VN is continu in gesprek met het ministerie van VWS en het RIVM over aanpassingen en aanscherpingen van de richtlijnen. Het is belangrijk dat richtlijnen voldoende aansluiten bij de praktijk. Laat ons daarom weten of deze richtlijn voor jou werkbaar is en waar je tegenaan loopt. Dan pakken wij dat op en bespreken we eventuele aanpassingen van de richtlijn met het RIVM.

Vertaling naar ouderenzorg

Ook werken we nu samen met Verenso, Zorgthuisnl en ActiZ aan een vertaling van deze richtlijn naar de ouderenzorg. Deze vertaling komt zo spoedig mogelijk beschikbaar. Houd deze site in de gaten voor meer informatie.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!