Peiling IC-verpleegkundigen: wat doet jouw ziekenhuis aan de opschaling?

  • 24 augustus 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • Intensive Care
Intensive Care - Corona
Foto © Studio Oostrum (ANP)

In het opschalingsplan dat door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) in opdracht van het ministerie van VWS is opgesteld staat: “Verpleegkundigen moeten - landelijk én binnen hun ziekenhuis - een zware stem krijgen bij de opschaling van IC-capaciteit. Om voldoende IC-verpleegkundigen te behouden en te werven, moeten hun waardering, zeggenschap en loopbaanperspectief worden verbeterd”. Maar gebeurt dat ook? Het opschalingsplan heeft alleen kans van slagen als de randvoorwaarden – bijvoorbeeld het aantrekken van meer ondersteunende collega’s - worden uitgevoerd. Daarom hebben wij met het LNAZ afgesproken dat we de uitvoering van die randvoorwaarden gaan monitoren. Daar is deze peiling, die verspreid wordt onder alle IC-verpleegkundigen van Nederland, voor bedoeld.

Rowan Marijnissen, voorzitter V&VN IC: "Wij nodigen álle IC-verpleegkundigen van Nederland uit om mee te doen. Worden de gemaakte afspraken nagekomen? Ga je een mogelijke nieuwe coronagolf met vertrouwen en beter voorbereid tegemoet? Wat gaat er goed en wat kan er beter? We hebben je reactie hard nodig om de belangen van (IC-)verpleegkundigen zo goed mogelijk te behartigen!”

Kort dag

IC-verpleegkundigen hebben tot woensdag 2 september 18:00 uur om de vragenlijst in te vullen. Rowan Marijnissen: “We beseffen dat dat kort dag is, maar de tijd begint te dringen nu de besmettingen oplopen. We hebben daarom zo snel mogelijk een goed beeld nodig van de situatie op alle IC-afdelingen. De afspraken over de opschaling dateren van 23 juni. Ziekenhuizen hebben dus ruim twee maanden de tijd gehad om in actie te komen. Laat ons weten wat dat heeft opgeleverd.”

Hoe meedoen?

IC-verpleegkundigen die lid zijn van V&VN hebben vandaag per mail een verzoek gekregen om de peiling in te vullen. Ben jij IC-verpleegkundige en lid van V&VN, maar heb je geen mail ontvangen? GESLOTEN: Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden.
(Let op: aanvraag om de IC-peiling in te vullen kan tot en met 30 augustus 18:00 uur).

Ben je geen lid van V&VN, maar wel werkzaam als IC-verpleegkundige en wil je meedoen aan de peiling? GESLOTEN: Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden.
(Let op: aanvraag om de IC-peiling in te vullen kan tot en met 30 augustus 18:00 uur)

Ben je geen IC-verpleegkundige, maar heb je dit voorjaar wel op een IC gewerkt? Deel dan jouw positieve en negatieve ervaringen, en de lessen voor de toekomst, met ons via ons Meldpunt.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)