Pauline blogt: Vaccinatiedrempels, om moedeloos van te worden

  • 8 februari 2021
  • Blog/Vlog
  • Coronavaccinatie
  • M&G Wijkverpleegkundigen
Pauline Vvnmagazine2
Foto © Milan Vermeulen

Eindelijk valt die op de deurmat, de uitnodiging voor haar coronavaccinatie. De belofte naar een iets meer ontspannen contact met haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Al bijna een jaar mist ze die stevige knuffel, die fijne omhelzing en die grijpende kinderhandjes van haar achterkleinkind. Een uitweg uit de angst en eenzaamheid die bijna een jaar pandemie met zich meebrengt.

Ze is zelfstandig. Nou ja… zelfstandig? Zo ziet ze zichzelf graag. Ze is zich ervan bewust dat het de laatste jaren wat minder wordt met die zelfstandigheid. Zonder de tomeloze steun van haar dochter zou ze het niet redden. Zonder haar zou ze meer zorg nodig hebben, zouden er meer verschillende mensen achter haar voordeur komen. Iets dat ze juist in deze tijd heel spannend vindt en eigenlijk niet wil. Ze zou bij die ouderen horen voor wie het niet moeilijk is om naar zo een locatie te reizen. Zelf heeft ze geen idee hoe ze daar zou moeten komen, al helemaal niet zelfstandig. Alleen naar de supermarkt in het dorp of de huisarts, dat lukt nog wel. Verder dan dat, lukt al jaren niet meer.

Moeilijk gesprek

Eerst maar eens bellen. Ze wordt overvallen door de vele vragen. BSN-nummer, medicijnen, allergieën, contra-indicaties; alles komt voorbij. Op de vragen die ze zelf heeft, weet niemand het antwoord. Na een moeilijk gesprek, volgt de afspraak. De dichtstbijzijnde locatie is leeg. Of vol, net hoe je het bekijkt. Het vaccin is daar in elk geval op. Het is niet bekend wanneer daar weer afspraken gepland kunnen worden. De dichtstbijzijnde locatie waar ze wel terecht kan, is 115 kilometer verderop. En dan alleen nog om 8.45 uur. Maar hoe moet ze dat nu doen? Het is anderhalf uur rijden zonder file. In de ochtend staat er altijd file. Ze heeft geen rijbewijs. Hoe vroeg moet ze dan op? En zeker zo erg: hoe vroeg moet ze haar dochter laten komen? Haar dochter die al zoveel doet en die ze niet wil belasten. Ze wordt er moedeloos van.

Hoeveel drempels?

En dan, formulieren invullen. Actueel medicatieoverzicht opvragen bij de apotheker. Ze gebruikt haar medicatie uit de baxterrol. De apotheek levert hier wekelijks de toedienlijst bij. Hierop staan ook de medicijnen die niet in de rol zitten. Maar die lijst wordt dan weer niet geaccepteerd. Het moet echt een actueel medicatieoverzicht zijn. De apotheker weet niet of hij die op tijd kan leveren.

Ze was zo blij dat ze gevaccineerd kon worden. Waarom wordt het zo moeilijk gemaakt? Hoeveel drempels kunnen opgeworpen worden om die, voor de hele maatschappij, zo belangrijke injectie te halen? Ze wordt er moedeloos van. Zelfstandig voelt ze zich inmiddels niet meer.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!