Pauline blogt: Hoezo feestdagen?

  • 5 januari 2021
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Pauline Vvnmagazine2
Foto © Milan Vermeulen

'It is the most wonderful time of the year', klinkt het als ik de auto parkeer. In de straat zijn huizen en tuinen rijkelijk verlicht met feestverlichting. "Zouden jullie kunnen kijken? Ik denk het gebeurd is." Ze is inderdaad overleden.

Haar kleinzoon vertelt. Jaren geleden, toen oma het niet meer alleen thuis redde, is ze bij hen in huis komen wonen. Het ritme van hun dagen volgden haar behoeften. Dit werd moeilijker, zwaarder en had een steeds grotere invloed. Ruimte in een verpleeghuis was er niet. Met liefde zetten ze als gezin de schouders eronder. Uiteindelijk kwam er een kamer vrij in een verpleeghuis in de buurt, maar inmiddels had ook het coronavirus ons land en onze verpleeghuizen bereikt. Ze maakten hun afweging.

Beschermen

Ze wilden haar kunnen blijven zien. Als het virus 'haar' verpleeghuis zou bereiken, zouden ze haar niet langer kunnen beschermen. Ze waren eensgezind: de kamer werd afgeslagen. Vermoeid en liefdevol zetten ze de zorg voort. Met alle macht probeerden ze het onzichtbare gevaar buiten de veilige muren van hun huis te houden. Later, na corona, zouden ze wel weer verder kijken.

En toen ineens was het virus binnen. Haar beschermen kon niet meer. Machteloos. Met lede ogen zagen ze hoe ook zij ziek werd. Ze ondersteunden haar in haar strijd. Tot vanavond.

Moederland

Ze wilde graag in haar moederland begraven worden. Zo snel mogelijk, zodat haar ziel rust krijgt. Alleen, want het gezin mag niet mee. Om de grens over te mogen is een negatieve coronatest verplicht. Ze zullen hier afscheid moeten nemen, waarna andere familie haar zal opvangen in haar moederland. Ook zij zullen niet bij de uitvaart aanwezig zijn. Niemand mag erbij zijn als iemand, besmet met het coronavirus, is overleden.

Hoezo ‘The most wonderful time of the year’? Terug in de auto zou ik het liefst eens flink vloeken. Zoveel leed en verdriet, zoveel angst en machteloosheid, zoveel mensen die gemist worden. En dan vanavond, het zoveelste dieptepunt, het zoveelste lelijke gezicht van het coronavirus.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)