Bijzondere tijd, bijzondere maatregelen

  • 7 december 2021
  • Blog/Vlog
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Langdurige (ANP!)
Foto © Jeffrey Groeneweg (ANP)

Het blijft stil aan de andere kant van de lijn. De onmacht is bijna voelbaar. Mijn collega belt de positieve testuitslag door, een cliënt heeft covid. Ik heb dienst voor bron- en contactonderzoek. Ik heb net verteld tot wanneer ze ten minste in isolatie zal moeten blijven. “Dit is echt heel erg. En haar man dan? Hij heeft geen klachten?” Ik leg uit dat hij in quarantaine zal moeten.

Mijn collega vertelt hun verhaal. Zij loopt al tijden op de toppen van haar tenen. De situatie thuis is niet langer houdbaar. Ze kan niet meer, ze is uitgeput. Hij lijdt aan dementie. Samen hebben ze het lang op een liefdevolle manier volgehouden. Tot hij meer en meer ging veranderen. Hij werd wantrouwig, was 's nachts erg actief. Wat er ook geprobeerd werd, de situatie werd voor haar met de dag zwaarder. Tot haar grote verdriet moest ze erkennen dat ze het niet meer aankon. Ze kon hem niet de zorg geven die hij nodig had. Ze ging er bijna zelf aan onderdoor.

Volgende week zou hij opgenomen worden. Zou, want deze positieve testuitslag verandert de hele situatie.

Volgende week zou hij opgenomen worden. Zou, want deze positieve testuitslag verandert de hele situatie. Er is geen covid-afdeling in de regio voor mensen die lijden aan dementie. Op een gewone afdeling kan echt niet. Het risico dat hij het virus meeneemt en de bewoners besmet is te groot. Er zit niets anders op. De opname wordt uitgesteld. Mijn collega denkt hardop: ‘Hoe zal het hen, of met name haar, vergaan? Hoe gaat zij die tijd doorkomen?’

Geen plaats voor opname

Hun verhaal staat niet op zichzelf. Het is deze week niet de eerste collega met eenzelfde soort verhaal. Ook hierin verschilt deze golf van de voorgaanden. Toen waren er nog covid-afdelingen waar mensen lijdend aan dementie terecht konden. Nu is er niks. Dagopvang, het moment dat de partner tijd voor zichzelf had, valt weg. Plaats voor opname is er niet. Alle zorg komt op de schouders van de mantelzorger, die vaak toch al zwaar belast is.

Met een diepe zucht hangt mijn collega op. Samen met het team wordt gekeken hoe er ondersteund kan worden om de komende tijd zo goed mogelijk door te komen. Hoe dat het beste kan? Geen idee. Een bijzondere tijd vraagt om bijzondere maatregelen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)