Oproep aan formerende partijen: ‘Maak de gezondheidszorg eenvoudiger en menselijker’

  • 23 november 2023
  • Nieuwsbericht
  • Verkiezingen
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige Helpt Cliënt Met Eten

Nu de verkiezingen achter de rug zijn, roept V&VN de politiek op tot een goede en doortastende formatie. “Er moeten goede afspraken over de zorg worden gemaakt. Maak de gezondheidszorg eenvoudiger en menselijker”, stelt V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

Er zijn ingrijpende maatregelen nodig om de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg te kunnen blijven garanderen. Afgelopen zomer stelde V&VN een manifest op voor het nieuwe kabinet met voorstellen zodat iedereen de zorg kan krijgen die nodig is. Buurman: “Teveel mensen staan op de wachtlijst voor het verpleeghuis of voor een behandeling in de GGZ. Zorg dat er altijd plek en hulp is voor de meest kwetsbare mensen in ons land.”

“En maak de gezondheidszorg eenvoudiger en menselijker. Geef zorgverleners de leiding terug en schaf zinloze registraties af”, vervolgt Buurman. “Investeer in zorgverleners. Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten zijn de zorgprofessionals op wie de ouder wordende maatschappij in toenemende mate een beroep gaat doen, maar we hebben te maken met te weinig instroom en een te grote uitstroom. Zorg voor betere arbeidsvoorwaarden en de professionele ontwikkeling van zorgverleners. Maak Nederland gezonder en zorgzamer.”

Verzorgende Spelend Met Oudere Cliënt

'Gezondheidszorg moet menselijker en eenvoudiger'

Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten moeten meer de leiding krijgen in de zorg. Dat betekent een stap terug voor managers naar een ondersteunende rol. Daarnaast moet het les- en collegegeld voor zorgopleidingen worden afgeschaft en dient er definitief een streep te gaan door zinloze registraties. Daartoe roept V&VN op in een manifest aan het nieuwe kabinet. “Door de vergrijzing hebben steeds meer mensen zorg nodig. Ingrijpende maatregelen en forse investeringen zijn noodzakelijk. De toekomst van de gezondheidszorg is hét onderwerp bij de aankomende verkiezingen”, stelt V&VN-bestuurder Jaap Kappert.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd