Opladen met yoga: 'Het helpt me om minder te piekeren en te twijfelen'

  • 26 juli 2021
  • V&VN magazine
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
V&VN Magazine 3-2021 Herstel
Foto © Erik Buis

Yoga is voor mij een manier om goed door de dag te komen, het helpt me om minder te piekeren en te twijfelen. Na een drukke dienst waarin veel emoties voorbij zijn gekomen, lukt het me beter de situatie los te laten.”

Naast haar werk als IC­-verpleegkun­dige in het Amsterdam UMC volgde Aafke Wagenaar (31, vooraan) een opleiding tot yogadocent. Tijdens de corona-­drukte vroegen haar IC­-collega’s haar of ze hen les kon geven. Sinds kort doet ze dit zes keer per maand in de kapel van het ziekenhuis.

Aafke’s collega’s zijn enthousiast. “Ze vinden het lekker voor hun vaak overbelaste rug en schouders. Colle­ga’s die de les na hun dienst volgen, gaan meer ontspannen naar huis. Hun hoofd is minder vol met alles wat er die dag is gebeurd. En als je voor je dienst meedoet, begin je rustiger aan je werk.”

Yoga op het werk is geen luxe, vindt Aafke. “Als verpleegkundige heb je een lichamelijk zwaar beroep waarin je veel geeft. Dan moet je de gelegen­heid krijgen om op te laden. Yoga is daar een goed middel voor. Voor het herstel van medewerkers is nu nog te weinig aandacht in de zorg.”

Als verpleegkundige heb je een lichamelijk zwaar beroep waarin je veel geeft. Dan moet je de gelegen­heid krijgen om op te laden.

Bron: V&VN Magazine 3-2021 | Tekst: Inge Klijn | Beeld: Erik Buis

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)