‘Niet alleen mopperen in de koffiekamer, maar meepraten daar waar beleid wordt gemaakt’

  • 19 mei 2022
  • Interview
  • V&VN Algemeen
Ledenraad

Deze zomer vinden de verkiezingen voor de Ledenraad van V&VN plaats. Je kunt je tot en met 29 mei aanmelden als kandidaat! Anne-Marie Ruesink is al lid van de Ledenraad. Ze was voorzitter van de VAR in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Toen haar termijn als voorzitter afliep, besloot ze zich in te zetten voor de Ledenraad van V&VN. Ze vertelt wat de Ledenraad inhoudt en waarom lid zijn zo waardevol is: "De Ledenraad heeft een stem in waar we als vereniging en beroep naartoe willen. Zo wordt er niet besloten over ons, maar met ons."

Wat is de Ledenraad?

“De Ledenraad is het hoogste orgaan binnen V&VN. Wij bestaan uit praktiserende verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, maar ook uit professionals uit het onderwijs en onderzoekers. Wij denken mee hoe de koers van V&VN eruit moet zien. Wat speelt er? Wat is belangrijk? En waar willen we naartoe? Deze input halen we uit de achterban en onze netwerken. De afdelingen en platformen van V&VN zijn hierbij van groot belang. Het bestuur en het bureau zetten de koers uit en de Ledenraad controleert achteraf of die koers goed wordt gevolgd.”

“Vier keer per jaar hebben we overleg met het bestuur en vier keer komen we samen zonder het bestuur. Tijdens deze vergaderingen bespreken we of V&VN op de goede koers zit en of er nog nieuwe ontwikkelingen zijn die we kunnen meenemen. Die bespreken we met het bestuur.”

Anne Marie Ruesink, Ledenraad

Wat heeft de Ledenraad de laatste jaren toegevoegd?

“In de strategische agenda staan mooie dingen waar wij als Ledenraad aan hebben bijgedragen. We hebben bijvoorbeeld gestuurd op leiderschap. Er moet niet over verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten gepraat worden, maar mét. Zij staan aan het bed en kunnen daarom het beste meedenken hoe de zorg georganiseerd kan worden.”

“Een ander speerpunt die wij hebben ingebracht, is investeren in de ontwikkeling van de loopbaan van verpleegkundigen en verzorgenden. Ook vinden we dat er veel meer aandacht moet komen voor opleidingen en stagiaires. Het gratis lidmaatschap voor studenten hebben wij ook ingebracht.”

Waarom vind jij het belangrijk om lid te zijn?

“Het is belangrijk dat de Ledenraad bestaat uit een breed scala van mensen die hart hebben voor de zorg. Als Ledenraad heb je een stem over waar we als vereniging en beroep naartoe willen. Zo wordt er niet besloten over ons, maar met ons. In de Ledenraad heb je een toezichthoudende functie.”

“Ik heb best gemopperd op V&VN in de koffiekamer. Maar toen dacht ik: of ik kan blijven mopperen, of ik ga er wat aan doen en echt meepraten. Als je in de Ledenraad zit, praat je mee op de plekken waar beleid en strategische thema’s gevormd worden.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!