Mogelijk meer actiedagen in ziekenhuizen

  • 17 maart 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
971F802a Abcf 4E09 B26a 6850E6e8ac93
Foto © Actiecomité Diaconessenhuis in Utrecht

Ziekenhuismedewerkers draaiden donderdag 16 maart op 64 locaties in het land een zondagsdienst vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen. De vakbonden sluiten nieuwe actiedagen niet uit. V&VN-voorzitter Bianca Buurman vindt het belangrijk dat er snel goede loonafspraken worden gemaakt omdat die bepalend zijn voor de ontwikkeling van de zorg.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft te kennen gegeven begrip te hebben voor de actie en verder te willen onderhandelen. “Het bod van 5% loonsverhoging vanaf februari, 5% in december en 3% per 2024 ligt nog steeds op tafel.” De zorgvakbonden FNV, CNV, NU'91 en FBZ willen in één keer 10% erbij vanaf februari dit jaar.

Eerder benadrukte Buurman het belang van een ruimhartige loonontwikkeling. Vooral omdat de beroepsgroepen niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg de komende jaren voor de immense opgave staan om de groeiende zorgvraag in goede banen te leiden. “De impact van de snel wijzigende demografische situatie in Nederland is groot en vergt een transformatie van de zorg waarin de verpleegkunde een sleutelrol speelt. Het is daarom geen goede zaak om afspraken over arbeidsvoorwaarden nog langer uit te stellen.”

Goede arbeidsvoorwaarden zijn meer dan ooit nodig als we de huidige werknemers willen behouden en nieuwe zorgprofessionals willen aantrekken

De vakbonden laten weten dat er wellicht nieuwe actiedagen komen. Ze willen een beter voorstel van de NVZ. Die hoopt dat de overheid of de zorgverzekeraars willen bijspringen voor het realiseren van een hoger loonvoorstel. Volgens de bonden zullen er mogelijk meer zondagsdiensten nodig zijn om iedereen ervan te overtuigen "dat goede arbeidsvoorwaarden meer dan ooit nodig zijn als we de huidige werknemers willen behouden en nieuwe zorgprofessionals willen aantrekken". Bij zondagsdiensten worden planbare operaties en behandelingen uitgesteld. Wel kan een beroep worden gedaan op de spoedeisende hulp, de verloskunde en de behandeling van kanker.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd