Minister onderzoekt afschaffen collegegeld zorgopleidingen

  • 23 augustus 2023
  • Nieuwsbericht
  • Verkiezingen
  • V&VN Algemeen
Bestuur V&VN: Jaap Kappert (foto: Lotte Boon)
Jaap Kappert, bestuurder V&VN

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs zegt onderzoek te gaan doen naar het afschaffen van het les- en collegegeld voor zorgopleidingen. Dat maakte het NOS Journaal dinsdagavond bekend. Dijkgraaf reageert hiermee op het verkiezingsmanifest van V&VN. Jaap Kappert, bestuurder V&VN: “Het is goed dat demissionair minister Dijkgraaf deze stap meteen zet, zodat het nieuwe kabinet de maatregel snel kan invoeren.”

Volgens de demissionair minister kan er ook nog “veel gewonnen” worden door de opleidingen zelf aantrekkelijker te maken. Hij denkt bijvoorbeeld dat er nog meer kan gebeuren om ervoor te zorgen dat jongeren een goede ervaring hebben als ze stagelopen, zoals ook wordt bepleit in het V&VN-manifest. Kappert: “We zijn het eens met Dijkgraaf. Ook op dit punt is tempo geboden.”

V&VN pleit voor een reeks maatregelen om verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten te behouden en de instroom in het vak te bevorderen. Het is belangrijk dat zorgverleners weer de leiding krijgen in de gezondheidszorg. De gezondheidszorg in Nederland moet eenvoudiger en menselijker worden. V&VN wil een halvering van de registratielast in vier jaar tijd. Daarnaast zijn er investeringen nodig in eerstelijnszorg, verpleeghuizen, geclusterde woonvormen, palliatieve zorg, ggz-capaciteit, preventie en verpleegkundige kennis.

Lees meer in het verkiezingsmanifest van V&VN.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)