Minister Helder: 'Binnen jaar minder administratielast’

  • 29 november 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige Noteert Wat

Minister Helder voor Langdurige Zorg vindt dat er binnen een jaar een significante verandering moet zijn als het gaat om de administratielast in de zorg. Uit nieuw onderzoek van het Nivel blijkt dat er afgelopen vier jaar niets is veranderd in de administratielast; nog steeds is zorgpersoneel 40 procent van de tijd kwijt aan registraties.

In een tv- en radio-uitzending van EenVandaag reageert de minister op het onderzoek. “Wat mij betreft gaat die registratielast het liefst morgen naar beneden. Want de zorgmedewerker heeft dat nu nodig.” Om daarna te specificeren dat dit probleem niet over één jaar of twee jaar moet zijn aangepakt, maar binnen een jaar. Daarbij geeft Helder aan dat wat haar betreft de administratielast gehalveerd moet worden.

Vertrouw op zorgprofessional

In het verkiezingsmanifest van V&VN is al eerder hetzelfde streven aangegeven. Voorzitter Bianca Buurman: “Maak vertrouwen in burgers en professionals weer het uitgangspunt in de zorg. Handhaaf alleen registraties die primair zijn gericht op goede patiëntenzorg. Versimpel registraties voor het afrekenen van zorg. Schaf zinloze registraties af. Maak gegevensuitwisseling digitaal en veel makkelijker. Dit leidt in vier jaar tijd tot een halvering van de registratielast.”

In de uitzending van EenVandaag is de uitspraak van de minister op de radio te horen tussen 7.03 en 8.03 minuut en op de televisie tussen 6.40 en 7.15 minuut. Ook is V&VN-gastblogger en wijkverpleegkundige Margriet van Rooijen te zien.

25 miljard voor administratie

In de zorg gaat in ons land per jaar 80 miljard euro om, waarvan 25 miljard opgaat aan administratie. De 40 procent administratielast is een gemiddelde in de zorg. In sommige sectoren ligt het nog hoger. Dat geldt bijvoorbeeld voor verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk (42,6%) en in het ziekenhuis (42,4%).

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd