‘Meer tijd om Kompas voor verpleeghuis en wijk uit te werken is noodzakelijk’

  • 2 mei 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verzorgende Pratend En Lachend Met Oudere Cliënt

Het is goed dat er extra tijd is om het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan. Thuis, in de wijk en verpleeghuis’ uit te werken. Dat laat V&VN, samen met Patiëntenfederatie Nederland en Verenso, weten na de beslissing van Zorginstituut Nederland vorige week. V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “Om het kwaliteitskompas in de praktijk goed te kunnen toepassen, is het noodzakelijk dat er eerst concrete afspraken komen over de samenstelling van zorgteams, over de kwaliteit van zorg, over professionele zeggenschap van zorgverleners en over leren en ontwikkelen. Ook is van groot belang dat de kwaliteitsafspraken van de wijkverpleging in het nieuwe kompas goed worden vastgelegd. We zijn blij dat we daar nu meer tijd voor hebben.”

Eind maart benadrukten V&VN, Patiëntenfederatie Nederland en Verenso dat het kwaliteitskompas nog niet klaar was om te worden ingediend. Dit onderschrijft Zorginstituut Nederland nu. Alle betrokken partijen krijgen tot 1 december de tijd om het nieuwe kwaliteitskompas concreter te maken. De bedoeling is dit het huidige Kwaliteitskader verpleeghuiszorg én het Kwaliteitskader wijkverpleging vervangen.

De komende weken gaan alle betrokken partijen samen aan de slag met het verbeteren van het kwaliteitskompas. De invloed van verzorgenden IG, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten is cruciaal om te zorgen dat de kwaliteit van zorg in de wijk en in de verpleeghuiszorg op peil blijft. Daarom zal V&VN, net als in de afgelopen maanden, haar leden regelmatig vragen om mee te denken en voorstellen toetsen. Zo wordt er op korte termijn weer een webinar georganiseerd over het kwaliteitskompas en het WOZO-programma. Hiervan zal de klankbordgroep worden uitgenodigd, maar ook andere geïnteresseerde leden zijn welkom. Via de website en de nieuwsbrief houden we je hierover op de hoogte.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd